Gå til sidens indhold

PSYKISK VOLD BLIVER KRIMINALISERET FRA 1. JANUAR 2024

Sendes af: Departementet for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling
Naaja H. Nathanielsen

Folketinget har den 14. december vedtaget en bestemmelse, der kriminaliserer psykisk vold i Grønland. Forslaget kommer på baggrund af en beslutning i Inatsisartut. Hvor forslaget fik bred opbakning.

Det er en styrkelse af kampen mod vold, at forslaget om at kriminalisere psykisk vold nu er vedtaget. Det markerer, at vold ikke alene er blå mærker, men også sår på sindet. Vold i alle dens former har store konsekvenser for den personlige frihed og for oplevelsen af tryghed.” lyder det fra Naaja H. Nathanielsen, Naalakkersuisoq for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling. 

Psykisk vold nedbryder ofrene og kan sætte sig dybe spor i sjælen. Med kriminaliseringen af psykisk vold anerkender samfundet både ofrenes oplevelser og stiller dem bedre ift. at opnå retfærdighed. Det er en forbedring af retsfølelsen.” 

Fakta om psykisk vold
Psykisk vold kan komme til udtryk på mange måder. Man kan opleve, at man bliver nedgjort, ydmyget, krænket, manipuleret, truet eller isoleret. Formålet for voldsudøveren er ofte, at den psykiske vold skal begrænse eller kontrollere offerets liv. Næsten alle personer, der er udsat for vold, er udsat for flere former for vold samtidig. Fysisk vold vil f.eks. sjældent forekomme uden psykisk vold i nære relationer. Volden kan også være enkeltstående handlinger, og selvom psykisk vold oftest foregår mere skjult, kan disse former for vold være lige så skadelige som fysisk vold.

Fra 1. januar 2024 vil man kunne anmelde psykisk vold til politiet.

Henvendelse til ministersekretær Jeanette L. Petersen