Gå til sidens indhold
  1. Del link

Naalakkersuisut afviser dispensationsansøgningen fra det nye returpantystem fra Brugseni og Pisiffik

Sendes af: Departement for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø

Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø har behandlet en dispensationsansøgning fra Brugseni og Pisiffik. Naalakkersuisut har besluttet at afvise dispensationsansøgningen, hvilket vil betyde, at det nye returpantsystem fortsat vil træde i kraft pr. 1. januar 2024.

Under behandlingen af dispensationsansøgningen har Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø været i dialog med andre aktører i det nye returpantsystem. Disse aktører forventer at være klar med en automatisk løsning eller en manuel løsning pr. 1. januar 2024. På baggrund af disse oplysninger har Naalakkersuisut vurderet, at detailhandlen har haft den fornødne tid til at blive klar til igangsættelse og har mulighed for at anvende manuelle løsninger i det nye returpantsystem og derfor afvises dispensationsansøgningen.

Der er flere måder at indgå i det nye returpantsystem
Detailhandlen har flere måder at indgå i det nye returpantsystem. Det kan både gøres ved automatisk optælling, hvor detailhandlen indkøber nye pantmaskiner, som håndterer emballagen for dem og ved en manuel løsning, hvor detailhandlen modtager den tomme emballage manuelt fra forbrugeren.

Det er op til den enkelte butik at beslutte, hvilke typer drikkevarer, som de ønsker at sælge fra 1. januar 2024, så længe de indgår i et returpantsystem. Det vil betyde, at man som forbruger formentlig vil opleve, at der er steder, hvor der vil være et stort udvalg af nye produkter fra 1. januar 2024 og at der andre steder fortsat kun vil være de genkendelige grønlandske returflasker. Hvordan man som forbruger skal pante sine emballager vil forventeligt variere fra sted til sted og fra by til bygd. Denne variation afhænger af de løsningsmodeller, som den enkelte butik vælger.

Pantcentraler i hele landet er klar fra 1. januar 2024
Det logistiske set-up med pantcentraler, som skal sikre, at detailhandlen kan komme af med deres tomme emballage efter de har modtaget det fra forbrugeren, er klar fra 1. januar 2024. Det vil betyde, at der er mulighed for, at detailhandlen kan levere deres tomme emballage til en modtagestation og få panten retur. Det er detailhandlen selv der beslutter, hvilke produkter de ønsker på hylderne.

Kontakt
For yderligere oplysninger kontakt ministersekretær Manasse Berthelsen tlf.: 34
56 03/54 88 68 eller e-mail: pan@nanoq.gl