EU og Grønland indgår aftale om et strategisk partnerskab om bæredygtige værdikæder for råstoffer
Sendes af: Departementet for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og LigestillingLedende Næstformand for Den europæiske grønne pagt, Interinstitutionelle forbindelser og fremsyn for den Europæiske Kommission, Maroš Šefčovič, underskrev aftalememorandummet med Grønlands Minister for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling, Naaja H. Nathanielsen.
Executive Vice-President for the European Green Deal, Interinstitutional Relations and Foresight of the European Commission, Maroš Šefčovič, signed the MoU with the Government of Greenland, Minister of Business, Trade, Mineral Resources, Justice and Gender Equality, Naaja H. Nathanielsen.
EU underskrev i dag et aftalememorandum i Bruxelles med Grønlands regering, Naalakkersuisut om et strategisk partnerskab for udvikling af bæredygtige værdikæder for råstoffer.
Ledende Næstformand for Den europæiske grønne pagt, Interinstitutionelle forbindelser og fremsyn for den Europæiske Kommission, Maroš Šefčovič, underskrev aftalememorandummet med Grønlands Minister for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling, Naaja H. Nathanielsen.
Grønlands omfattende naturrigdomme udgør et stort aktiv for at høste fordelene ved globale værdikæder, i landets målsætning om at diversificere økonomien på en bæredygtig måde. 25 af de 34 kritiske råstoffer, der er identificeret af kommissionen som værende strategisk vigtige for Europas industri og den grønne omstilling, kan findes i Grønland.
Underskrivelse af aftalememorandummet vil bidrage til udviklingen af bæredygtige projekter gennem værdikæderne for råstoffer, og til etableringen af den nødvendige infrastruktur til deres udvikling.
Fem samarbejdsområder
Aftalememorandummet etablerer et tæt samarbejde mellem Grønland og EU inden for følgende fem områder:
- Økonomisk og industriel integration af værdikæder for kritiske råstoffer og andre råstoffer. Dette inkluderer opbyggelsen af netværk, udvikling af projekter i fællesskab, udvikling og fremme af nye forretningsmodeller, tiltrækning af investeringer, adgang til finansiering, facilitering af handelssamarbejde, udvikling og integrering af støtte til økonomisk diversificering, samt sikring af velfungerende og robuste værdikæder.
- Samarbejde om sikring af høje internationale standarder for miljø, klima, social- og samfundsmæssigt ansvar samt organisationsstyring (engelsk: Environmental, Social and Governance (ESG)), for at sikre, at Grønlands mineralsektor er løftestang for bæredygtig og inkluderende økonomisk vækst med lokal værdiskabelse. Dette inkluderer bæredygtig udnyttelse af mineralresurser i tæt dialog med det grønlandske samfund – individer, organisationer, selskaber og andre interessenter – samtidig med, at Grønlands unikke natur og uberørte landområder fuldt ud tages med i betragtningen med anvendelse af de høje standarder for ESG, som er fastsat af lovgivning, aftaler, vejledninger og best practice.
- Implementering af infrastruktur for udvikling af råstofprojekter. Dette inkluderer at tage højde for, at Grønlands transport- og energiinfrastruktur er underlagt specielle arktiske forhold, samt at understøtte mobilisering af finansiering af infrastrukturen.
- Styrkelse af kapacitets- og kompetenceudvikling i Råstoffers værdikæder. Dette inkluderer kompetenceudvikling på alle niveauer inden for råstofindustrien og det brede samfund.
- Samarbejde om forskning og innovation og vidensdeling og teknologier relateret til bæredygtig efterforskning, udnyttelse, forarbejdning og raffinering af råstoffer. Grønland er berettiget til at tage del i EU's rammeprogram for forskning og innovation; og jordobservationsdata og Copernicus viser lovende muligheder med relevans for mineralefterforskning, fx kortlægning af forekomster, monitorering af mineaktivitet, inklusive håndtering af restmaterialer og miljøpåvirkning.
Næste skridt
Efter underskrivelse af aftalememorandummet vil EU og Grønland i fællesskab udvikle en køreplan med en konkret handlingsplan for at omsætte det strategiske partnerskab til praksis.
Baggrund
Partnerskabsaftalen, som underskrives i dag, tilbyder muligheder for begge parter. Det sikrer, at Grønlands resurser understøtter bæredygtigt, retfærdig og inkluderende socioøkonomisk udvikling, der følger de strengeste ESG-standarder, alt imens den også muliggør, at EU kan levere på sin ambitiøse, grønne pagt; og den muliggør den grønne og digitale omstilling i begge regioner.
EU har behov for at sikre bæredygtig forsyning af råstoffer, særligt kritiske råstoffer, som en grundlæggende forudsætning for at levere på grønne målsætninger. Som en del af handlingsplanen for råstoffer af kritisk betydning ( ) og Den europæiske forordning om kritiske råstoffer (Engelsk: Critical Raw Materials Act) ( ) forpligter EU sig til at udvikle strategiske internationale partnerskaber og associeret finansiering med resurserige lande som Grønland, for at sikre en diversificeret og bæredygtig tilførsel af kritiske råstoffer.
Kommissionen har på vegne af EU allerede etableret strategiske partnerskaber for råstoffer med Canada (juni 2021), Ukraine (juli 2021), Kasakhstan og Namibia (november 2022), Argentina (juni 2023), Chile (juli 2023) samt Zambia og Den Demokratiske Republik Congo (oktober 2023). Partnerskaberne muliggør, at begge parter kan udvikle handel og investeringer til at sikre, bæredygtige og modstandsdygtige værdikæder for råstoffer, hvilket er afgørende for at opnå overgang til en klimaneutral og digital økonomi. Partnerskaberne er i tråd med Global Gateway-strategien, EU’s vigtige initiativ til investering i bæredygtige kvalitetsprojekter i hele verden, under hensyntagen til partnerlandenes behov og sikring af varige fordele for lokalsamfundene, og gennem hvilket Team Europe vil mobilisere op til 300 milliarder Euro.
Det høje resursepotentiale i Grønland, kombineret med EU’s behov for mineraler, og ekspertise inden for forundersøgelse, efterforskning, udnyttelse, forarbejdning og raffinering, skaber en solid base for partnerskabet og understøtter udviklingen af Grønlands mineralsektor som fremtidig leverandør af råstoffer til EU.
Citater
Ledende Næstformand Šefčovič udtaler: “Dette strategiske partnerskab vil være til stor gavn for begge parter. Det vil gøre os i stand til at samarbejde om at udvikle ressourcer bæredygtigt, ansvarligt og med offentlig støtte, og samtidig fremmer investering i sektoren. Og det vil hjælpe med til at diversificere Grønlands økonomi, skabe arbejdspladser, åbne nye muligheder for lokale virksomheder, og fremme bæredygtig vækst.”
Grønlands minister for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling udtaler: ”Grønland og den Europæiske Union deler et langt og positivt forhold. Et forhold vi nu søger at diversificere og styrke med et stærkere og mere struktureret fokus på mineralske råstoffer. Grønland har mange af de råstoffer som kræves i den grønne energiomstilling, og andre områder af strategisk betydning for den Europæiske Union. Aftalememorandummet understreger vores strategiske partnerskab om bæredygtige værdikæder for råstoffer, og det understøttes af en omfattende køreplan, der sikrer resultater, der kommer begge parter til gode.”
Commissioner Breton udtaler: ”Dette partnerskab repræsenterer et vigtig skridt mod udvikling af modstandsdygtige, industrielle værdikæder i EU og Grønland. Vi vil arbejde sammen om at etablere projekter af strategisk betydning, der tilgodeser begge parter, og som promoverer integrationen af værdikæder, og giver mulighed for at udvikle mineralske resurser i Grønland.”
Commissioner Urpilainen understregede: ”Den Europæiske Union og Grønland deler et dybt og langvarigt partnerskab baseret på fælles fundamentale værdier, der understøtter vores samfund. Dette forhold er meget vigtigt for os, ligeså er den bæredygtige udvikling af Grønland og den Arktiske region. Tallene taler for sig selv: Under den nye Overseas Association Decision, er omkring halvdelen af de samlede 500 millioner Euro i 2021 – 2027, dedikeret alene til vores samarbejde med Grønland. Vi ser et stort potentiale i samarbejdet om den grøn vækst og bæredygtige råstoffer på linje med vores Global Gateway-strategi.”
For mere information
Den Europæiske Kommission for Internationale Partnerskaber: Greenland (europa.eu)
Grønlands Selvstyres Råstofmyndighed: www.govmin.gl
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
EU and Greenland sign strategic partnership on sustainable raw materials value chains
Today in Brussels the EU signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Government of Greenland for a strategic partnership to develop sustainable raw materials value chains.
Executive Vice-President for the European Green Deal, Interinstitutional Relations and Foresight of the European Commission, Maroš Šefčovič, signed the MoU with the Government of Greenland, Minister of Business, Trade, Mineral Resources, Justice and Gender Equality, Naaja H. Nathanielsen.
Greenland’s extensive natural riches are a major asset for reaping the benefits of global value chains, as it seeks to diversify its economy in a sustainable way. 25 of the 34 critical raw materials identified by the Commission as strategically important for Europe’s industry and the green transition can be found in Greenland.
The signature of the MoU will contribute to the development of sustainable projects along the raw materials value chains, and to the deployment of infrastructure required to develop them.
Five areas of cooperation
This MoU establishes close cooperation between Greenland and the EU in the following five areas:
- Economic and industrial integration of value chains for Critical Raw Materials and other raw materials. This includes networking, developing projects jointly, creating and promoting new business models, attracting investments, supporting access to finance, facilitating trade linkages, developing and integrating support for economic diversification, and ensuring the well-functioning and resilience of these value chains.
- Cooperation to leverage high international environmental, social and governance (ESG) standards, to ensure that Greenland’s minerals sector is a lever for sustainable and inclusive economic growth with local nd domestic value creation. This includes sustainable exploitation of mineral resources in close dialogue with the Greenlandic society – individuals, organisations, enterprises and other stakeholders - taking fully into account the unique nature of Greenland’s pristine lands, and applying high ESG standards set out in legislation, agreements, guidelines and best practices.
- Deployment of infrastructure required for the development of raw material value chains. This includes taking into consideration the specificities of Greenland’s transport and energy infrastructure needs, subject to Arctic or subarctic conditions, and supporting the mobilisation of funding for this infrastructure.
- Strengthening of capacities and skills development along raw materials value chains. This includes developing skills at all levels in the raw materials industry and wider society.
- Cooperation on research and innovation and sharing of knowledge and technologies related to sustainable exploration, extraction, processing and refining of raw materials. Greenland is eligible for participation in the EU Framework Programme for Research and Innovation, and Earth Observation Data and Copernicus present promising opportunities with relevance for mineral exploration, i.e. mapping of deposits, monitoring of mining including waste management and monitoring of environmental impact.
Next step
Following the signature of the MoU, the EU and Greenland will jointly develop a roadmap with concrete actions to put the Strategic Partnership into practice.
Background
The partnership signed today offers benefits to both parties. It ensures that Greenland’s resources serve to underpin sustainable, fair and inclusive socioeconomic development following the strictest ESG standards, whilst simultaneously enabling the EU to deliver on its ambitious Green Deal, empowering the green and digital transitions in both regions.
The EU needs to secure a sustainable supply of raw materials, especially critical raw materials, as an essential prerequisite for delivering on green and clean energy objectives. As part of the action plan for Critical Raw Materials ( ) and the Critical Raw Materials Act ( ) the EU commits to develop strategic international partnerships and associated funding with resource-rich countries such as Greenland to secure a diversified and sustainable supply of critical raw materials.
The Commission has already established strategic partnerships on raw materials with Canada (June 2021), Ukraine (July 2021), Kazakhstan and Namibia (November 2022), Argentina (June 2023), Chile (July 2023), and Zambia and the Democratic Republic of Congo (October 2023) on behalf of the EU. The partnerships allow both sides to advance trade and investments into a secure, sustainable and resilient raw materials value chain, which is key to achieving the transition to climate-neutral and digitalised economies. The partnerships are in line with the Global Gateway strategy, the EU’s key initiative for investments for sustainable and high-quality projects in the world, taking into account the needs of partner countries and ensuring lasting benefits for local communities, and through which Team Europe will mobilise up to €300 billion.
The high resource potential in Greenland combined with EU's demand for minerals and its expertise in prospecting, exploration, extraction, processing and refining, makes a solid base for the Partnership and supports the development of Greenland's mineral resource sector as a future supplier of raw materials to the EU.
Quotes
Executive Vice-President Šefčovič said: “This strategic partnership will be of great benefit to both sides. It will enable us to work together in developing resources sustainably, responsibly and with public support, while encouraging investments in the sector. And it will help diversify Greenland’s economy, creating jobs, opening new opportunities for local businesses, and driving sustainable economic growth.”
Greenland’s Minister of Business, Trade, Mineral Resources, Justice and Gender Equality, Naaja H. Nathanielsen said: “Greenland and the European Union share a long and positive relationship. A relationship we now seek to diversify and strengthen with a stronger and more structured focus on mineral resources. Greenland has many of the raw materials needed for the clean energy transition and other areas of strategic importance to the European Union. The Memorandum of Understanding will underscore our strategic partnership on sustainable raw materials value chains, and it will be supported by a comprehensive roadmap, to ensure concrete outcomes that benefits both sides.”
Commissioner Breton said: “This partnership represents an important step for developing resilient industrial value chains in the EU and in Greenland. We will work together to ramp up projects of strategic importance that will benefit both sides and will promote raw materials value chains integration and an opportunity for the development of mineral resources in Greenland”.
Commissioner Urpilainen underlined: “The European Union and Greenland share a deep and long-lasting partnership based on the shared fundamental values that underpin our societies. This relationship is very important to us, as is the sustainable development of Greenland and of the wider Arctic region. The numbers speak for themselves: under the new Overseas Association Decision, around half of the total €500 million envelope for 2021-2027 is dedicated to our cooperation with Greenland alone. We see great potential in the collaboration on the green growth and the sustainable raw materials in line with our Global Gateway strategy”.
For More Information
European Commission on International Partnerships: Greenland (europa.eu)
Government of Greenland’s Mineral Resources Authority: www.govmin.gl