Gå til sidens indhold
  1. Del link

Nekrolog Else Poulsen

Sendes af: Departement for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke
Fjord
Det var med stor sorg, at jeg og Departementet for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke modtog meddelelsen om, at Else Poulsen i weekenden gik bort efter længere tids sygdom. Vi sender Elses familie og venner, samt hendes tidligere kollegaer vores varmeste medfølelse.

Else Poulsen sov stille ind på Rigshospitalet i København – med hendes mand, Poul Jørgensen, ved hendes side. Else bar livet med værdighed til det sidste, og insisterede på glæden til trods for at sygdommen tærede på kræfterne. Else har altid kæmpet for det, hun troede på.

Else Poulsen er den første grønlandsksprogede psykolog og er kendt for at behandle sine klienter med stor professionalisme og engagement. Else Poulsen har været med til at behandle mange der havde brug for hjælp og brugte naturen som behandlingsredskab. Også befolkningen fik mulighed for at høre Else Poulsens gode råd til folk med problemer gennem udsendelser i KNR radio.

Ved etableringen af Grønlands Alkohol og Narkotikaråd var Else Poulsen leder af sekretariatet.

Else var også den første leder af Center for National Vejledning, da det daværende Naalakkersuisut besluttede at etablere et nyt center under Departementet for Uddannelse. Alle psykologmidlerne fra uddannelsesinstitutionerne skulle samles ét sted. Den første vejledningslov blev godkendt og Grønlands centrale udviklingsarbejde med vejledningsområdet fik dermed en fast base. Centret fik dermed 2 forskellige opgaver – terapeutiske samtaler med studerende samt udvikling af vejledningsområdet tværs over alle uddannelser. Else stoppede som Centerleder i slutningen af 2017.

Else Poulsen var stædig og havde en høj retfærdighedssans. Dette mærkede Elses kollegaer og de elever, der oplevede Else som rektor på GUX Qaqortoq. Else tiltrådte rektorstillingen efter at have arbejdet i PPR Kujalleq. I arbejdet som rektor på GUX Qaqortoq bankede Elses hjerte i høj grad for de ressourcesvage elever, der ikke havde det så nemt i det grønlandske gymnasium. Disse elever følte sig altid 100% sikre på, at Else bakkede dem op og støttede dem i hverdagen på GUX Qaqortoq.

Efter tiden som rektor i Qaqortoq fastholdt Else forbindelsen til GUX Qaqortoq, samt de andre GUXer i Grønland igennem sin kamp for at skabe bedre skolevilkår for unge med diagnoser i Grønland. Dette gjorde Else ved at arbejde som primus motor i etableringen af GUX-S, som er et område indenfor GUX, hvor der særligt er fokus på at hjælpe unge med diagnoser til at gennemføre en gymnasial uddannelse. I denne periode udviste Else et stort engagement, som strakte sig langt ud over Elses arbejdsopgave indenfor GUX-S, hvilket personalet på GUX Qaqortoq satte stor pris på. Else holdt kurser for personalet på GUX Qaqortoq om tunge emner som: Selvmord, unge med diagnoser, og særlig sårbare grupper – altid insisterende på at denne del af hendes arbejde skulle være ulønnet og udelukkende fordi dette var emner som hun brændte for at videreformidle viden om til fagfolk, som hun vidste havde brug for denne viden. Else brændte for at stille sig til rådighed og videregive de erfaringer hun havde gjort sig, både som rektor og psykolog igennem et helt arbejdsliv i en grønlandsk kontekst.

Else ville gøre en forskel indenfor det grønlandske undervisningsområde – og det gjorde hun virkelig også gennem hendes mangeårige virke indenfor området. Else gjorde som få et indtryk på de mennesker, hun arbejdede sammen med. Else formåede som få andre, at videregive, hvad hun havde lært gennem et langt og produktivt arbejdsliv.

Grønland har mistet én af sine døtre.

Æret været Elses minde!

Naalakkersuisoq for Børn, Unge, Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke
Aqqaluaq B Egede