Gå til sidens indhold
  1. Del link

Forhandling af fiskerimuligheder til EU for 2024 gennemført

Sendes af: Departement for Fiskeri og Fangst

Departementet for Fiskeri og Fangst har netop afsluttet den årlige forhandling med EU, hvor der blev indgået aftale om fiskerimuligheder i 2024. Forhandlingerne om fiskerimulighederne for 2024 mellem Grønland og EU blev gennemført på embedsmandsniveau i Bruxelles i dagene 22.-23. november 2024.

Aftalen vil danne grundlag for EU´s fiskeri i grønlandsk farvand i 2024. Aftalen er baseret på Fiskeriprotokollen for 2021-2024, som er en del af Fiskeripartnerskabsaftalen mellem Grønland og EU. Dette var den afsluttende forhandling i protokolperioden 2021-2024. 2024 er det sidste år EU får tildelt fiskerirettigheder i grønlandsk farvand i forhold til den nuværende Protokol.

Fiskerimulighederne for 2024 blev fastsat med udgangspunkt i Protokollens vejledende mængder. Fiskerimulighederne kan ses i tabel 1. På baggrund af nedadgående rådgivning er EU blevet tilbudt mindre kvote for hellefisk i Vest- og Østgrønland samt rejer i Vestgrønland. Til gengæld er de blevet tilbudt 300 tons ekstra rejer i Østgrønland, hvor rådgivningen er øget. Den opnåede aftale med EU vil blive forelagt for Naalakkersuisut til endelig godkendelse.

Tabel 1:

NAFO = Vestgrønland, ICES = Østgrønland.
1 Afventer endelig rådgivning, forventet i januar 2024

Fiskeripartnerskabsaftalen mellem Grønland og EU består af 2 dele; en kommercielt baseret fiskeriaftale, hvor der betales for adgang til fiskerimuligheder og et sektorstøtteprogram. Betalingen for fiskerimulighederne for 2024 forventes at blive ca. 93. mio. kr. for fiskerimuligheder og ca. 24 mio. kr. for adgangsbetaling fra EU-rederne. Betalingen kan blive bliver større hvis der kan tildeles loddekvote når rådgivningen er tilgængelig i januar 2024.

Det bemærkes at reduktionen af kvoter tildelt EU på 225 tons hellefisk i Vestgrønland, 300 tons hellefisk i Østgrønland samt 100 tons rejer i Vestgrønland vil bidrage til at de grønlandske fartøjer har større kvotegrundlag og bedre kan udnytte deres kapacitet. Dette vil også bidrag til øgede indtægter til det offentlige fra ressourceafgifter og skatter. Så nedgangen i betalingen fra EU vil blive kompenseret i afgifter og skatter fra vores eget erhverv.

Den grønlandske delegation bestod ud over embedsmænd fra Departement for Fiskeri og Fangst også af repræsentanter fra Grønlands Repræsentation i Bruxelles, GFLK, Grønlands Naturinstitut, Departementet for Finanser og Skatter og det grønlandske fiskerierhverv.

For nærmere information kontakt Afdelingschef Katrine Kærgaard, Departementet for Fiskeri og Fangst, e-mail: katk@nanoq.gl