Gå til sidens indhold
  1. Del link

Aftale om backup helikopterkapacitet i Sydgrønland for vinteren 2023/2024

Sendes af: Departement for Boliger og Infrastruktur
Vindpose
Naalakkersuisut har godkendt, at Departementet for Boliger og Infrastruktur indgår aftale med Air Greenland om backup helikopterkapacitet i Sydgrønland for vinteren 2023/2024, nærmere bestemt fra den 1. december til den 29. februar.

Naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur, Hans Peter Poulsen, udtaler:

”Vi har erfaret, at islæg kan hæmme udførslen af servicekontraktsejladsen i en utilfredsstillende lang periode. Båd- og helikopterpassagerer blev uhensigtsmæssigt ramt af aflysninger, forsinkelser og ombookninger den seneste vinter. Herudover blev breve og pakkeforsendelser forsinket. Denne aftale bidrager til opretholdelsen af et befordringssystem denne vinter i Sydgrønland.”


I løbet af vinteren 2022/2023 blev servicekontraktsejladsen suspenderet i tre måneder på grund af islæg. Dermed opstod der udfordring med befordringssystemet, da én Air Greenland helikopter skulle løfte hele regionens befordringsopgave.

Formålet med aftalen er at understøtte befordringssystemet, såfremt islæg hæmmer servicekontraktsejladsen. Mellem d. 1. december 2023 og d. 29. februar 2024 vil 2 AS-350 helikoptere derfor stå klar til at blive indsat operationelt fra deres base i Narsarsuaq. De to helikoptere kan hver tage 5 passagerer. Ordningen kan sammenlignes med en art forsikringsløsning, hvor maskinerne står klar, såfremt problemet opstår. Aflysninger og forsinkelser formindskes dermed, samtidig med at den trafikale regularitet forbedres.

CEO ved Air Greenland, Jacob Nitter Sørensen, udtaler:

”Dette er en god og vigtig aftale, som netop sikrer befordringen i Kujalleq i tilfælde af islæg, som vi har oplevet en del af de senere år. Én maskine er ikke nok til at sikre befordringen, når der ikke kan sejles og derfor er vi glade for at der nu er sikret den nødvendige kapacitet.”

Naalakkersuisut vil følge med i kommende vinters islægssituation og evaluere nytteværdien af aftalen.

Billetterne til afgangene vil blive solgt på almindelige servicekontraktsvilkår.

For yderligere information kontakt Departementet for Boliger og Infrastruktur på box909@nanoq.gl