Status på spiralsagen
Information om mulighederne for at deltage i udredningen af ”spiralkampagnen” og samt erstatningsmuligheder
Sendes af: Departement for SundhedIndledning
Målet med denne pressemeddelelse er at redegøre for status på ”spiralkampagnen” og informere om, hvilke muligheder kvinder berørt af ”spiralkampagnen” har for at deltage i udredningen samt hvilke muligheder der aktuelt er for at søge erstatning.
Hvor skal man henvende sig?
1. Bidrag til udredningen af ”Spiralkampagnen 1960-1991 (forskergruppen fra Ilisimatusarfik): Beretningerne skal indtil videre fortsat indberettes til Landslægeembedet via sullissivik.gl - eller ved at kontakte Landslægeembedet direkte.
2. Berørte kvinder, som ønsker at indgive erstatningskrav til den danske stat: Kvinderne skal kontakte den oprettede Facebookgruppe eller det advokatfirma, som varetager sagen.
3. Sager om prævention uden samtykke efter Grønlands overtagelse af sundhedsområdet i 1992: Disse sager kan indtil videre fortsat indberettes til Landslægeembedet.
Nedenfor beskrives fremgangsmåderne i de enkelte sagstyper mere detaljeret.
Baggrund
Naalakkersuisut og den danske stat indgik i maj 2023 en aftale om at iværksætte en historisk udredning af ”spiralkampagnen”. Udredningen skal afdække praksis for antikonception i Grønland i perioden 1960-1991, dvs. frem til den grønlandske hjemtagelse af sundhedsområdet. Den udføres af et forskerhold med forskere fra blandt andet Ilisimatusarfik, Københavns Universitet og Syddansk Universitet.
I maj 2022 blev der åbnet op for, at kvinder kunne indsende indberetninger til Landslægeembedet med henblik på, at de senere kunne indgå i udredningen. Der er indtil nu indkommet næsten 100 beretninger fra kvinder, som har været berørt af ”spiralkampagnen”.
En gruppe af kvinder berørt af ”spiralkampagnen” har for nylig fremsendt et erstatningskrav til den danske stat for brud på deres menneskerettigheder.
De involverede kvinders handlemuligheder
Kvinder, som har været berørt af ”spiralkampagnen” har følgende muligheder for at blive involveret i de igangværende initiativer.
1. Bidrage til udredning af ”spiralkampagnen”: Den nedsatte forskergruppe fra Ilisimatusarfik er nu i gang med udredningen og ved at være klar til at modtage beretninger fra berørte kvinder. Der findes nærmere informationer på forskergruppens hjemmeside
Indtil forskergruppen er klart til selv at modtage beretninger kan de sendes til Landslægeembedet age via sullissivik.gl - eller ved at kontakte Landslægeembedet direkte via mail på nun@nanoq.gl eller som almindelig post til:
Landslægeembedet
Postbox 120, 3900 Nuuk
Beretningerne fra de over 100 kvinder som er indsendt til Landslægeembedet skal efter planen overdrages til forskergruppen. Overdragelse vil dog forudsætte, at der foreligger tilladelse fra den enkelte kvinde som har fremsendt sin beretning. Alle, som har indsendt en beretning, vil inden for kort tid modtage en henvendelse fra Landslægeembedet, hvor de vil blive anmodet om tilladelse til, at deres beretning kan overdrages til forskergruppen.
2. Berørte kvinder, som ønsker at indgive erstatningskrav til den danske stat: Der er tale om en privat gruppe som er organiseret i en Facebook-gruppe . Man kan indgive erstatningskrav via denne gruppe, men også ved at rette direkte henvendelse til advokatfirmaet Ehmer Pramming Advokater, som bistår gruppen.
Kvinder, som allerede har indgivet en beretning til Landslægeembedet, men som ikke længere har den, vil kunne anmode Landslægeembedet om at videresende beretningen til advokaten. Kvinderne vil selv skulle indgive et erstatningskrav med brug af den formular den private gruppe har udarbejdet.
Landslægeembedet videresender ikke på eget initiativ noget til advokaten eller andre. Kvinder, som har fremsendt et erstatningskrav i deres beretning til Landslægeembedet, vil selv skulle rette henvendelse til enten Facebookgruppen eller til advokatfirmaet hvis de vil deltage i sagen mod den danske stat.
Landslægeembedet vil i samarbejde med sundhedsvæsenet etablere en ordning, så kvinderne nemmere vil kunne få adgang til deres gamle journaler i sundhedsvæsenet.
Sager om prævention uden samtykke efter Grønlands overtagelse af sundhedsområdet i 1992
I december 2022 kom der beretninger frem om, at der var blevet givet prævention, herunder spiraler, P-stav og indsprøjtninger uden samtykke fra kvinderne i perioden efter overtagelsen af sundhedsområdet i 1992.
Daværende Naalakkersuisoq for sundhed, Mimi Karlsen, anmodede Landslægeembedet om at undersøge disse sager. Det skete i praksis ved, at kvinder, som efter 1. januar 1992 har fået opsat spiraler eller fået andre svangerskabsforebyggende midler uden de har givet samtykke, opfordres til at indgive en klage med henblik på, at sagerne kunne blive undersøgt nærmere.
Inden for kortere tid vil resultaterne af de hidtidige undersøgelser blive forelagt den nye Naalakkersuisut for Sundhed, Agathe Fontain.
De nyeste sager håndteres efter de gældende klageregler som er nærmere beskrevet på Landslægeembedets hjemmeside .
Sager, som er forældede, behandles efter gældende regler om Landslægeembedets håndtering af tilsynssager. Disse har ingen forældelsesfrist.
Erstatningsanmodninger behandles efter de gældende regler for behandling af erstatningssager i sundhedsvæsenet. Opgaven varetages af Departementet for Sundhed.
Landslægeembedet, 18. oktober 2023
----------
1Link til Forskergruppen: https://da.uni.gl/forskning/udredning/
2Link til Facebook-gruppe: https://www.facebook.com/search/groups/?q=Isumaqataanatik%20spiralilertissimasunut&sde=Abo6mQGTwumSH8ghiQqAvvjPX7NFviMO4wSBhxr6grIQwUayjg5k0ye5FNdIS2HCiLkkJOB-TfP5YV29lVJ9zt3H
3Klagesagsbehandling: https://nun.gl/emner/borgere?sc_lang=da