Berigtigelse af urigtige oplysninger om forhandlingerne om skattereformen
Sendes af: Departement for Finanser og Ligestilling
Netmediet Sermitsiaq bringer i dag en artikel om de politiske forhandlinger om skattereformen, som kræver en korrektion af både politisk og skattefaglig karakter.
I artiklen beskyldes Naalakkersuisut grundløst for at agere useriøst og tvetydigt i forhold til forhandlingerne om en skattereform. Beskyldningerne fremsættes på baggrund af at Naalakkersuisut i sin seneste koalitionsaftale har udtrykt ønske om at undersøge mulighederne for at indføre moms (VAT) her i landet. Lad mig straks slå fast, at disse beskyldninger intet har på sig.
Lad mig indledningsvis understrege, at der er meget stor forskel på indførselsafgifter og moms (VAT). Indførselsafgiften er en afgift, som opkræves ved indførslen af varer her til landet. Vi har allerede indførselsafgifter på bl.a. alkohol og tobak. Moms (VAT) står for meromsætningsafgift. Momsen fungerer ved, at virksomheder skal opkræve moms fra deres kunder ved salg af varer eller tjenester og indbetale denne moms til skattevæsenet. Samtidig kan de fradrage moms, som de selv har betalt på indkøb. Vi har ikke moms her i landet.
Under 1. behandlingen af finanslovsforslaget for 2024 tilkendegav jeg, at Naalakkersuisut agter at føre de igangværende forhandlinger om en skattereform til ende, og at indførelsen af moms ikke indgår i disse forhandlinger. Det kan ikke komme som en overraskelse, da spørgsmålet om moms ikke på noget tidspunkt har været drøftet i disse forhandlinger. Det er derfor også helt misvisende og imod bedre vidende, når en ordfører påstår, at moms (VAT) var en central del af finansieringen af Naalakkersuisuts forhandlingsudspil til en skattereform. Det er ligeledes direkte forkert, når Naalakkersuisut i artiklen beskyldes for at have pillet moms (VAT) ud af forhandlingerne. Man kan nu engang ikke fjerne noget, som aldrig har været der!
Naalakkersuisut har gennemført forhandlinger med de politiske partier om en skattereform, og i disse drøftelser har der blandt andet været fremlagt en ny model for indførselsafgifterne. Partierne er kommet med forskellige tilbagemeldinger på baggrund af dette udspil, og vi arbejder nu på yderligere beregninger på baggrund af partiernes tilbagemeldinger. Vi er således stadigvæk i gang og jeg har tiltro til, at vi nok skal nå i mål.
Naalakkersuisut har i sin koalitionsaftale udtrykt ønske om at undersøge mulighederne for VAT (moms) nærmere. Det har vi gjort, fordi spørgsmålet om spørgsmålet om indførelsen af moms jævnligt dukker op i den politiske debat rundt omkring i landet. At indføre moms er imidlertid ganske komplekst, og indførelse af et momssystem i Grønland vil kræve flere års grundig forberedelse både i det offentlige og hos erhvervslivet. Det er derfor heller ikke noget, som vi på noget tidspunkt har haft ambition om skal indgå i de igangværende forhandlinger om en skattereform. Der er heller ikke truffet nogen politisk beslutning om at indføre moms på et senere tidspunkt. Vi har alene tilkendegivet, at vi generelt ønsker spørgsmålet om moms undersøgt – hverken mere eller mindre.
Jeg synes ikke, at det er udtryk for en konstruktiv politisk debat at beskylde andre for at være useriøse og tvetydige. Men jeg synes at ordførerne i interviewet alvorligt skal spørge sig selv, om de virkelig mener, at deres beskyldninger er udtryk for et seriøst bidrag til den skattepolitiske debat. Jeg vil således opfordre ordførerne omtalt i artiklen til at genfinde den gode og seriøse politiske tone. Det indbefatter, at vi fører de politiske forhandlinger om skattereformen i forhandlingslokalet. Det indbefatter også, at vi debatterer i det offentlige rum på baggrund af fakta.
Med venlig hilsen
Erik Jensen
Kontakt:
Nikolai S. Christensen
Toqq/direkte 346675
nsch@nanoq.gl