Naalakkersuisut sætter med ny førskolestrategi, Den værdifulde barndom 2023-2030, ind for at bidrage til et kvalitetsløft af området.
Området for børns udvikling, i daglig tale førskoleområdet, lider under store personalemæssige udfordringer.
NPK, Nunatsinni Perorsaasut Kattuffiat, præsenterede i Maj 2023 en rapport hvori det fremgik, at der på daværende tidspunkt på landsplan manglede 169 pædagoger i dagtilbud. Disse udfordringer betyder, at kvaliteten på området i høj grad er under pres. For få pædagoger vælger et arbejdsliv på dagtilbudsområdet.
- Alt for mange børn bliver hver dag afleveret i dagtilbud med mangel på uddannede pædagoger. Pædagogerne i dagtilbuddene fungerer som det faglige fundament, der skal sikre at alle børn oplever et dagtilbud med adgang til voksne, de er trygge ved og som sikre dem en stabil hverdag med spændende og udviklende aktiviteter, udtaler Naalakkersuisoq for Børn, Unge, Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke Aqqaluaq B. Egede.
I 2022 udgjorde pædagoger og personer med en kortere pædagogisk uddannelse blot 46% af personalet. Det vil sige at 54% af personalet er ufaglærte. Pædagogerne har tidligere ytret at bl.a. mulighed for efter- og videreuddannelse og arbejdsmiljøet har betydning for valget om at forblive pædagog på dagtilbudsområdet.
Med strategien, Den værdifulde barndom 2023-2030, ønsker Naalakkersuisut bl.a. at løfte indsatsen for efter- og videreuddannelse af pædagoger og andet pædagogisk personale, sideløbende med opkvalificeringen af ufaglært personale.
Naalakkersuisut ønsker endvidere med strategien, bidrager til et løft af ledelseskompetencer blandt dagtilbudsledere, med det formål, at sikre et trygt arbejdsmiljø, for personalet i dagtilbuddene.
Strategien har i alt 4 spor som ses oplistet herunder:
- Barnet i centrum
- Uddannelse og opkvalificering
- Bedre vilkår for personale i dagtilbud
- Revision af lovgrundlag for området for børns udvikling
Strategien, Den værdifulde barndom 2023-2030, kan læses her.
For nærmere information kontakt ministersekretær Lars Salik Kielsen på e-mail: salik@nanoq.gl eller tlf: +299 34 53 17.