Gå til sidens indhold
  1. Del link

Grønland vært for USA til Joint Committee-møde i Qaqortoq

Sendes af: Departement for Udenrigsanliggender, Erhverv og Handel

Den 28. september 2023 gennemførtes det årlige Joint Committee-møde mellem repræsentanter fra Naalakkersuisut og den amerikanske regering med deltagelse af repræsentanter fra den danske regering. Sidste års møde fandt sted i Maine, USA. Grønland var således vært for dette års møde, som blev afholdt i Qaqortoq.

De årlige Joint Committee-møder har til formål at gøre status på det løbende samarbejde mellem Grønland og USA på områder som forskning, uddannelse, kultur, råstoffer, energi, miljø, handel og investeringer.

Naalakkersuisoq for Selvstændighed og Udenrigsanliggender Vivian Motzfeldt, åbnede mødet, hvor der udtryktes gensidigt ønske om fortsat styrkelse af partnerskabet mellem USA og Grønland gennem Joint Committee-samarbejdet.

Foruden drøftelse af status og prioriteter på samarbejdet indenfor de ovenstående områder, blev sundhedssektoren og klimaområdet drøftet som potentielle emne for udvidelse af samarbejdet i Joint Committee.

Naalakkersuisoq Vivian Motzfeldt udtaler: ” Jeg er glad for at se, at vores samarbejde med USA udvikler sig positivt og konstruktivt. Gennem dette samarbejde er vi med til at sikre, at der er gensidig værdi for Grønland og USA. Jeg er også glad for at vi kunne bruge lejligheden til at nævne overfor vores amerikanske samarbejdspartnere, at vi i Grønland kan have interesse for samarbejde indenfor sundhedssektoren og klimaområdet. Dette vil vi bruge den næste tid på at drøfte i større detaljer, og jeg ser frem til mødet i USA i 2024”.

Med tre lufthavne under opførelse står Grønland over for reelle ændringer af infrastrukturkrav og behov. Efter Joint Committee-mødet havde Departementet for Udenrigsanliggender, Erhverv og Handel arrangeret et erhvervsforum. Det gav mulighed for vigtige drøftelser omkring de potentielle roller, som udenlandske og hjemlige investeringer kan spille i bæredygtig udvikling af turismesektoren. Dette for at der kunne maksimeres fordele for lokale virksomheder, lokalsamfund og afbøde miljøpåvirkninger.

Der blev ligeledes under programmet i Qaqortoq foretaget besøg til lufthavnsbyggeriet, Campus Kujalleq, Qassiarsuk, Qajaq Brewhouse samt Inuili i Narsaq.

En fællesudtalelse om årets Joint Committee-møde kan læses her