Gå til sidens indhold
  1. Del link

Oprensningstogt skal bjærge mistet og tabt fiskeudstyr ved Ilulissat, Uummannaq og Upernavik

Sendes af: Departement for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø

Den 1. oktober 2023 påbegyndes et oprensningstogt som har til formål at bjærge mistet og tabt fiskeudstyr ved Ilulissat, Uummannaq, Upernavik og Nuuk. Oprensningstogtet, der udføres i et tæt samarbejde mellem Pinngortitaleriffik og de lokale fiskeriforeninger, iværksættes på baggrund af en bevilling på 2.700.000 kr. til Pinngortitaleriffik, som er blevet tildelt via Miljøfonden.

Mistet og tabt fiskeudstyr her i landet fisker videre for omkring 60 millioner kr. om året. Det er et stadigt større problem for både miljøet og for fiskerne, og derfor har Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø via Miljøfonden givet tilsagn til Pinngortitaleriffik til et 32 dage langt oprensningstogt i Ilulissat, Uummannaq og Upernavik. Herudover vil Pinngortitaleriffik også foretage et fire dages oprensning i Nuuk fjord til november. Bevillingen dækker også løn til fiskere med lokalt kendskab, der deltager aktivt ombord på forskningsskibet Sanna i kortere eller længere perioder.

”Det er glædeligt, at vi med et konstruktivt samarbejde med fiskerne og Pinngortitaleriffik får gjort noget ved problemet med mistet og tabt fiskeudstyr i Ilulissat, Uummannaq og Upernavik. Vi har via Miljøfonden de seneste år haft stort fokus på at støtte oprydningsindsatser. Det har vi, fordi vi står over for en betydelig udfordring med mistet og tabt – sommetider endda efterladt – fiskeudstyr, som truer vores skrøbelige økosystemer og maritime liv. Oprensningstogtet er ikke blot en indsats for at fjerne mistet fiskeudstyr, men også en indsats for at fremme vigtigheden af, at vi værner om vores miljø”, udtaler Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Kalistat Lund.

Forsker ved Pinngortitaleriffik Rasmus Nygaard oplyser, at de igennem de seneste par år har tilegnet sig gode erfaringer med oprensning af mistet fiskeudstyr på forskningsskibet Sanna.

”Vi har gennem en årrække tilegnet os gode erfaringer med oprensning af mistet fiskeudstyr på forskningsskibet Sanna. Det arbejde kan man bl.a. se en film om på Pinngortitaleriffiks Youtube kanal. Til oktober bygger vi videre på de erfaringer med flere forskellige nye tekniske løsninger, der forhåbentligt vil gøre oprensningerne endnu mere effektive, med større grad af miljøbehandling af affaldet og bedre arbejdsmiljø for besætning. Det vigtigste er fortsat fiskernes viden og derfor håber jeg, at alle der ved, hvor der ligger mistet fiskeudstyr vil dele deres viden med os. Konklusionen på alle tidligere undersøgelser er, at redskaber der er mistet gennem adskillige årtier, medfører daglige tab af nye langliner og fangst. Vores vores mål er at løse dette problem.”,
udtaler Rasmus Nygaard fra Pinngortitaleriffik.

Din viden er vigtig...
Er du fisker og har du viden om hvor der ligger meget affald på havbunden, hører vi gerne fra dig. Oplever du at din langline sidder fast, er det vigtigt at registrere den præcise GPS-position. Tag et billede af kortplotteren med mobilen, hvor GPS-positionen kan ses.



Når du kommer hjem fra fiskeriet, kan du uploade billedet ved at pege dit mobilkamera mod QR-koden til venstre eller følge linket: https://arcg.is/0zC1SS.
Her kan du også indsende fotos af gamle waypoints, hvor din langline har siddet fast eller udpege steder der bør oprenses.

For yderligere information:
For yderligere information kontakt departementschef i Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Natuk Lund Olsen på tlf.: +299 34 64 76 / 53 92 28 eller e-mail: natl@nanoq.gl eller pan@nanoq.gl