Gå til sidens indhold
  1. Del link

VARSEL VEDRØRENDE FÆRDEN I NATIONALPARKEN I NORD-ØSTGRØNLAND I OMRÅDET OMKRING ELLA Ø OG DE OM-KRINGLIGGENDE FJORDSYSTEMER

Sendes af: Departement for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø

På vegne af Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø og Grønlands Politi udsendes der et varsel angående færden i fjordsystemerne om-kring Ella Ø i Nationalparken i Nord- og Østgrønland. Dette gælder særligt de fartøjer og krydstogtskibe, som har planlagte ruter i området. 

Der er blevet registreret en mindre tsunami i området tæt ved Ella Ø, hvor GEUS har lokaliseret en hændelse den 16. september, lørdag formiddag. Der er opfan-get et seismisk signal på, hvad der svarer til et jordskælv på 3,4 på Richterskala-en. GEUS og Departementet for Råstoffer og Justitsområdet er ved at undersøge årsagen til tsunamien. Der er ingen meldinger om tilskadekomne. 

Rystelserne fra hændelsen forventes at kunne have påvirket det omkringliggende terræn, hvilket betyder, at risikoen for yderligere aktivitet ikke kan afvises. 

De indledningsvise indikationer tyder på, at opløbshøjden i nærheden af epicen-teret (hændelsen) har været op mod 30 til 50 meter, hvilket betyder, at der er registreret vandmængder, der er gået op til 50 meter ind i terrænet i dele af fjord-systemet.

Efter dialog mellem Departementet for Råstoffer og Justitsområdet, Departemen-tet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø samt Grønlands Politi anbefales det, at krydstogtindustrien udviser forsigtighed i området, og indregner risikoen for yderligere hændelser, når sejlplaner tilrettelægges. Det skal i forlængelse heraf frarådes, at passagerer og besætningsmedlemmer går i land. Arktisk Kommando er ligeledes underrettet om hændelsen og har blandt andet bistået med visuel dokumentation fra området.

For yderligere information:
For yderligere information kontakt departementschef i Departementet for Land-brug, Selvforsyning, Energi og Miljø Natuk Lund Olsen på tlf.: +299 34 64 76 / 
53 92 28 eller e-mail: natl@nanoq.gl eller pan@nanoq.gl

Grønlands Politi kan kontaktes på tlf. 70 14 48. 

Hvis du har observeret en ændring i naturen, der vedrører fjeldskred eller jord-skælv, kan du indberette det til geologer ved Departementet for Råstoffer og Justitsområdet Her.