Gå til sidens indhold
  1. Del link

Sundhedsvæsenet får en bedre fasttrack aftale vedr. ansættelse af udenlandske sundhedsfagligt uddannede personer

Sendes af: Departementet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender

Naalakkersuisut og de danske myndigheder har sammen fået revideret en fasttrack aftale fra 11. februar 2021, således sundhedsfagligt uddannede personer fremadrettet får en særlig hurtig og smidig sagsbehandling ift. ansøgning om arbejds- og opholdstilladelse i Grønland.

Den reviderede aftale gør, at sundhedsfagligt uddannede udenlandske personer fra lande uden for Norden nu langt nemmere kan søge og få arbejds- og opholdstilladelse i Grønland med henblik på ansættelse i sundhedsvæsenet. Det er ikke længere en forudsætning, at sundhedspersonen først får dansk autorisation. De grønlandske myndigheder vil fremover kontrollere og autorisere sundhedspersoner, som kommer fra lande uden for Norden.

Den reviderede aftale fra 2021 træder i kraft i dag den 6. september 2023 ved en højtidelig ceremoni i Hans Egedes Hus, hvor Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender Jess Svane sammen med Udlændinge- og Integrationsminister Kaare Dybvad Bek underskriver aftalen.

”Naalakkersuisut har gennem den seneste tid drøftet mulige løsninger på udfordringerne med at rekruttere sundhedsfagligt uddannede personer til sundhedsvæsenet. Det har ligget os på sinde at kigge på den oprindelige aftale om rekruttering af udenlandsk arbejdskraft til sundhedsvæsenet, fordi der ikke sker så mange ansættelser. Vi har nu sammen fjernet en barriere, og kan se frem til hurtigere og smidigere rekruttering af sundhedsfagligt uddannet udenlandsk arbejdskraft”, udtaler Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender, Jess Svane.

”Vi er glade for aftalen, der vil lette ansøgningsprocessen for udenlandsk sundhedspersonale, der ønsker at arbejde i vores sundhedsvæsen. Aftalen skal bidrage til at imødekomme det voksende behov for kvalificeret sundhedspersonale, der skal være med til sikre sundhedsbetjeningen i hele landet”, udtaler Naalakkersuisoq for Sundhed, Mimi Karlsen.

SIRI – Styrelsen for International Rekruttering og Integration som hører under Ministeriet for Udlændinge og Integration, varetager sagsbehandling af ansøgninger om arbejds- og opholdstilladelser i Grønland.

Udlændinge og Integrationsområdet er dansk anliggende. Danmark har sat udlændingeloven i kraft for Grønland ved kongelig anordning, under hensyn til de særlige grønlandske forhold.

For nærmere information kontakt ministersekretær Helene S. Pedersen på e-mail: hspd@nanoq.gl eller tlf. + 299 34 56 11