Gå til sidens indhold
  1. Del link

Stærkt og bredt grundlag for Fiskeriloven er prioriteten

Sendes af: Departement for Fiskeri og Fangst
Fiskekutter
Fiskeriet er vores vigtigste erhverv og derfor er det af høj prioritet for Naalakkersuisut at sikre et bredt, men også stærkt grundlag for den kommende fiskerilov som kan fremtidssikre fiskeriet i Grønland for de kommende generationer.

På denne baggrund har Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst, Karl Tobiassen løbende afholdt møde med alle fiskeriets interessenter, inklusiv KNAPK, SQAPK, QAK, GE, SIK, Grønlandsbanken og ikke mindst de mange fiskere som han har mødt til de borgermøder som han har afholdt over hele landet det seneste års tid.

Derudover har Naalakkersuisoq inviteret partierne i Inatsisartut til indledende politiske møder om ønsker til indholdet for fremtidens fiskerilov for at sikre det brede politiske forlig, som denne for vort land så vigtige lov kræver.

Denne konstruktive og gode dialog har varet længere end forventet og dialogen med partierne er stadig igangværende og forventes afsluttet i nær fremtid, hvor målet er at Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst gennemfører en aftale om principperne for fiskeriloven med relevante partier, som ønsker at være en del af aftalegrundlaget.

Naalakkersuisut havde en plan om at forslaget til fiskerilov skulle behandles på Efterårssamlingen 2023. Men det vigtigste for Naalakkersuisut er dog at sikre et bredt og stærkt grundlag for fiskeriloven og ikke mindst en lang høringsperiode for at give alle interessenter god tid til at give input til lovforslaget for at sikre størst mulig integritet og stabilitet for fremtidens fiskeri.

Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst, Karl Tobiassen udtaler i den forbindelse: ”Det er utrolig vigtigt for Naalakkersuisut at processen omkring udarbejdelse af fiskeriloven er så inddragende som muligt og sikrer et stærkt politisk fundament som kan fremtidssikre vores fiskeri. Det har derfor været min prioritet at skabe en god og bred dialog med interessenterne og de politiske partier. Det er en skam at det ikke har kunnet lykkes inden for fristerne til at kunne behandle lovforslaget på Efterårssamlingen 2023 som planlagt. Men hvis det betyder at vi kan fremlægge et velgennemarbejdet lovforslag som nyder bred opbakning, er det forsinkelsen værd. Det er Grønlands fremtid det handler om.”

Karl Tobiassen uddyber begrundelsen: ”Vi må beskytte indtjeningen fra fiskeriet og må forholde os til denne målsætning for at vedligeholde den solide og stabile indtjening. Sikring af indtjeningen i fiskeriet er en grundlæggende del af arbejdet med den kommende fiskerilov, idet det er vigtigt for partierne at det kystnære fiskeri skal være rentabelt og at værdiskabelsen i forædlingen af råvarerne skal øges. Partierne og Naalakkersuisut ønsker allerede af denne grund at udarbejdelsen af lovforslaget gøres ordentligt og grundigt som en sådanne vigtig lov kræver.”

Dermed er målsætningen at fremlægge et lovforslag til Forårssamlingen 2024 med en ikrafttrædelse 1. januar 2025.

Så snart at de politiske forhandlinger er afsluttet vil Departementet for Fiskeri og Fangst færdiggøre lovforslaget. Herefter vil der pågå en offentlig høring af forslaget på 8 uger.
Efterfølgende vil arbejdet med at revidere de underliggende bekendtgørelser igangsættes.

For nærmere information kontakt Departementet for Fiskeri og Fangst, apn@nanoq.gl