Større udvalg af drikkevarer og mindre affald
Sendes af: Departement for Landbrug, Selvforsyning, Energi og MiljøFra 1. januar 2024 vil en ny emballagebekendtgørelse og et nyt returpantsystem træde i kraft. Formålet er at øge forbrugernes valgmuligheder og sikre at flere typer emballage indgår i returpantsystemet.
Naalakkersuisut har fokus på, at landets forbrugere og detailhandlen oplever de nye muligheder som positive. Naalakkersuisut anerkender, at det er en ny proces, og at det er helt centralt at inddrage detailhandlen og andre aktører, så løbende tilpasninger kan foretages i tæt samarbejde.
Ny bekendtgørelse
Den offentlige høring af emballagebekendtgørelsen blev afsluttet den 28. august 2023. Det står klart, at flere af høringsparterne ønsker at så mange emballagetyper som muligt indgår i returpantsystemet fra starten.
”Det glæder mig, at der er så stor interesse for et bredt returpantsystem, der kan samle så mange emballagetyper op som muligt. Det betyder, at langt færre flasker vil ende i naturen og på forbrændingen. Vi er langt i udarbejdelsen af et grønlandsk retursystem, som jeg ser frem til præsentere for detailhandlen og landets forbrugere” udtaler Kalistat Lund, Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø.
Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø forventer at kunne udstede den nye bekendtgørelse senest 1. oktober 2023, hvor det vil fremgå, hvilke emballagetyper til drikkevarer, som vil indgå i det nye retursystem.
Nyt returpantsystem
1. januar 2024 træder både emballagebekendtgørelsen og et nyt grønlandsk retursystem i kraft. Det nye system vil på mange måder ligne det system, som forbrugeren kender i dag, udover at væsentlig flere emballagetyper vil indgå. Det er forventningen, at de nuværende pantmaskiner i nogletilfælde kan benyttes fra årsskiftet.
Skulle der være byer eller områder, der ikke kan omfattes af det nye system fra årsskiftet, vil Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø snarest informere om dette og sørge for en midlertidig ordning.
Under udarbejdelsen af det nye returpantsystem har Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø holdt møder med Brugseni, Pisiffik, KNI – Pilersuisoq og Grønlands Erhverv, hvor et udkast til et nyt retursystem bl.a. er blevet drøftet.
Naalakkersuisut forventer at kunne præsentere et færdigt grønlandsk retursystem senest 1. oktober. Her vil pantstørrelsen, opkrævning af pant og håndtering af emballage i butikkerne blive præsenteret.
Detailhandlen skal friholdes for store investeringer
Naalakkersuisut ønsker at friholde detailhandlen for store investeringer når der overgås til et nyt returpantsystem. Derfor forventer Naalakkersuisut allerede dette efterår at anvende 5,5 mio. kr. via en tillægsbevilling til at indkøbe pantcentraler med henblik på at sikre en god opstart af det nye returpantsystem i 2024. I Forslag til Finanslov for 2024 er der desuden afsat yderligere 10 mio. kr. til at understøtte opstart af det kommende returpantsystem.
Der vil blive opkrævet en enhedsomkostning fra butikkerne per enhed til administration af det nye pantsystem. Naalakkersuisut vil tage initiativ til et forslag om at kompensere butikkerne for de løbende administrationsudgifter for systemet, således at dette ikke bliver en merudgift for butikkerne.
Afgiftsniveau fastholdes
Naalakkersuisut lægger op til at fastholde de gældende afgiftsniveauer fra 1. januar 2024. Der er særligt to grunde til at Naalakkersuisut har truffet denne beslutning.
For det første er det vurderet, at fastholdelsen af afgiften ikke vil påvirke priserne for forbrugerne. Denne vurdering understøttes af, at Nuuk Imeq har vurderet, at de ikke kan være konkurrencedygtige efter 1. januar 2024, på trods af at de ikke betaler emballageafgiften på 3,5 krone pr. enhed. Dette indikerer, at priserne næppe vil stige som følge af emballageafgiften.
For det andet ønsker Naalakkersuisut ikke at sænke afgiften på alkohol og sodavand inden aftalen om skattereformen er indgået.
Naalakkersuisut vil også gøre opmærksom på, at der er et sundhedspolitisk hensyn. Naalakkersuisut har bemærket, at også detailhandlen sætter fokus på deres medansvar for at mindske alkoholforbruget. Det er derfor Naalakkersuisuts opfattelse, at der er enighed om at undgå skridt, der risikerer at øge forbruget af øl.
Men det står klart, at beslutningen om at Nuuk Imeq A/S lukker øger landskassens indtægter markant. Departementet for Finanser og Ligestilling forventer, at alene lukningen af Nuuk Imeq A/S vil øge landskassens indtægter med 90-120 mio. kr. årligt. Da det ikke var formålet med ændringen af emballagebekendtgørelsen at øge landskassens indtægter, arbejder Naalakkersuisut på et udspil, der skal bringe de ekstra midler tilbage til befolkningen. Dette vil senest ske med udgangen af september.
”De ekstra penge i landskassen skal ikke bruges til at øge det offentliges udgifter. Naalakkersuisut ønsker derfor at give pengene tilbage til samfundet. Naalakkersuisut vil vende sine overvejelser med Inatsisartuts partier i den nærmeste fremtid. Dette spørgsmål vil indgå i forhandlingerne om skattereformen”., udtaler Naaja H. Nathanielsen, Naalakkersuisoq for Finanser, Ligestilling, Råstoffer og Justitsområdet..
Faktaboks:
Inatsisartut har i efteråret 2022 pålagt Naalakkersuisut at ændre emballagebekendtgørelsen og returpantsystemet. Ændringerne medfører at øl og sodavand fra 1. januar må sælges i flere størrelser end i dag og der vil kunne benyttes flere typer emballage end i dag. Det blev samtidigt besluttet, at Naalakkersuisut skulle sørge for et returpantsystem, der kunne tage imod dåser, glasflasker og plastflasker.
For yderligere information kontakt ministersekretær i Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Manasse Berthelsen på tlf.: +299 34 56 03 / 54 88 68 eller e-mail: mabr@nanoq.gl eller pan@nanoq.gl eller ministersekretær Jeanette Petersen i Departement for Finanser og Ligestilling på tlf.: +299 26 54 76 eller e-mail: jelp@nanoq.gl.