Gå til sidens indhold
  1. Del link

Tjek din e-Boks: Skal du betale eller have penge tilbage i skat?

Sendes af: Departement for Finanser og Ligestilling
Penge

Skattestyrelsen sender slutopgørelser til 49.154 skatteborgere via e-Boks. På slutopgørelsen kan du se, om du skal have penge tilbage i skat, eller om du skylder i skat.

Du kan nu se slutopgørelsen i din e-Boks eller på sullissivik.gl. Slutopgørelsen er en oversigt over din skat for sidste år. Den viser, hvad du har haft af indkomst og fradrag og betalt i skat, og om du skal have penge tilbage eller om du skylder i skat.

På slutopgørelsen er anført om du modtager et beskæftigelsesfradrag. Fradraget opgøres på baggrund af din indkomst fra beskæftigelse. Beskæftigelsesfradraget optrappes gradvist, således, at personer i lav- og mellemindkomstgruppen i beskæftigelse får en forøgelse af deres rådighedsbeløb på op til 10.296 kr. i 2022. For yderligere information om beskæftigelsesfradraget og detaljeret beregning kan læses i ”Min Skat” på sullissivik.gl.

Udbetaling af overskydende skat og beskæftigelsesfradrag
Den 30. og 31. august 2023 udbetaler Skattestyrelsen overskydende skatter for skatteåret 2022 på 292,4 mio. kr. til 32.997 borgere, som har betalt for meget i skat. Heraf udgør beskæftigelsesfradrag i alt 75,3 mio. kr. som er inkluderet i udbetaling af overskydende skatter.

Af de 292,4 mio. kr. er der ved modregning, indtræden og udlæg inddrevet 79,1 mio. kr. (27% af den samlede udbetaling) til dækning af restancer til det offentlige. 38,4 mio. kr. er inddrevet til dækning af restancer til de grønlandske kommuner, INI A/S og Nukissiorfiit, og de resterende 40,7 mio. kr. går til dækning af restancer ved Grønlands Selvstyre.

Hvis du skal have penge tilbage, sætter Skattestyrelsen pengene automatisk ind på din Nemkonto. Automatisk udbetaling kan kun ske, hvis du har Nemkonto. Har du ikke Nemkonto, er udbetalingen af overskydende skat sat i bero. Hvis du ikke har oprettet en NemKonto, skal du oprette dette og når du har oprettet NemKonto skal du kontakte Skattestyrelsen og meddele at du nu har en NemKonto. Herefter vil Skattestyrelsen udbetale din overskydende skatter via NemKonto

Restskat
Opkrævning af restskatter er på 138,5 mio. kr. hos 8.132 skatteydere, som har betalt for lidt i skat. Beskæftigelsesfradrag på i alt 7,8 mio. kr. er inkluderet i opkrævning af restskatterne.

Udviser din slutopgørelse for 2022 en restskat, kan Skattestyrelsen foretage indregning af den del af restskatten, der ikke overstiger 18.000 kr. inkl. 6 % rentetillæg.

Dette betyder, at din restskat for 2022 modregnes i dine skattemæssige fradrag for 2024. Hvis du vil undgå rentetillægget til restskatten på 6 %, har du mulighed for at foretage en frivillig indbetaling (§5–indbetaling) af den indregnede restskat senest den 20. november 2023 til bankkonto 6471-1002608. Beløbet som du kan indbetale, er din restskat inkl. rentetillæg på 8%. Ved indbetaling skal indbetalingsteksten indeholde dit cpr og ”/2022/§5”.

Restskat der overstiger 18.000 kr. opkræves i tre rater i september, oktober, og november måned 2023. Hvis restskatten ikke betales, tilskrives restskatten med 1% rente pr. måned indtil restskatten bliver betalt.

Et overblik over obligatorisk pension for 2022
Sammen med din slutopgørelse modtager du en opgørelse over obligatorisk pension for 2022.

På opgørelsen over obligatorisk pension kan du se om du har indfriet din opsparingsforpligtelse. Hvis du modtager besked om at indbetale til din pension for 2022, skal du dokumentere din indbetaling til Skattestyrelsen.

Hvis årsopgørelsen oplyser, at du har opfyldt din opsparingsforpligtelse for 2022, skal du ikke foretage dig yderligere.

Opgørelse over beskatning af kapitalafkast
Udover den ordinære slutopgørelse for 2022, så sender Skattestyrelsen også en særskilt opgørelse vedrørende skat af visse kapitalafkast (KAS) for 2022.

----------------------------------------------------------------

Breve fra Skattestyrelsen sendes via e-Boks
Den 1. januar 2021 overgik det offentlige til digital post. Det betyder, at alle fremover vil modtage de fleste offentlige henvendelser via Sullissivik.gl og e-Boks. Du skal have et MitID for at kunne bruge e-Boks. Hvis du ikke har MitID, så kan du få et gratis MitID via Kommunens Borgerservice eller din bank.
Borgere født før 1950, og andre som er fritaget fra at modtage digital post, vil fortsat få tilsendt deres breve fra Skattestyrelsen via posten.

På Sullissivik.gl kan du læse mere om digital post.

----------------------------------------------------------------

Udbetaling via Nemkonto
Alle udbetalinger fra det offentlige udbetales via NemKonto-systemet fra den 12. august 2023

Du kan tjekke om du har anvist en af dine bankkonti som din NemKonto ved at logge på din netbank i en internetbrowser eller logge ind på nemkonto.dk.

Har du ikke angivet en konto som din NemKonto, er det nemt at gøre.

Nemmest via din netbank, da du her bare skal markere, hvilken konto du ønsker som din NemKonto.

Du kan også gøre det via NemKonto.dk, her skal du være opmærksom på, at du skal afvente et aktiveringsbrev, der sendes med almindelig post.

---------------------------------------------------------------

Spørgsmål til ovenstående (fra borgere)

Kontakt Skattestyrelsen på tlf. + 299 34 65 10 eller mail: tax@nanoq.gl