Gå til sidens indhold
  1. Del link

Arctic Umiaq Lines sejlplan for 2024 udvides med flere destinationer og bedre passagerbefordring

Sendes af: Departement for Boliger og Infrastruktur
Erik Jensen AUL
Torsdag d. 13. juli 2023 afholdt Naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur møde, hvor Finans- og Skatteudvalget samt Anlægsudvalget var inviteret. Formålet med mødet var at gennemgå Arctic Umiaq Lines forslag til fremtidige sejlplaner og potentielle udvidelser. På mødet deltog også Arctic Umiaq Lines direktør, Jens-Jakob Sandgren, der gav en orientering om det igangværende arbejde i rederiet.

Naalakkersuisoq Erik Jensen udtaler:

”Det har længe været et ønske for mig at få flere destinationer med på Arctic Umiaq Lines sejlplan. Derfor et det mig en glæde, at Arctic Umiaq Line nu er kommet med forslag til besejling i 2024, hvor der kommer mange flere destinationer med på sejlplanen, helt fra Nanortalik i syd til Uummannaq i nord. Jeg ser frem til at Arctic Umiaq Line kan forbedre betjeningen af flere af vores borgere, som bor i mindre bosteder og dertil medvirke til at give borgere i landet og turister mulighed for at se og opleve flere steder i vores smukke land.

Jeg er også glad for at høre, at Arctic Umiaq Line arbejder på en separat sejlplan for byer og bygder på strækningen mellem Uummannaq og Upernavik fra 2024, som vil blive udmeldt senere.”


På mødet tilkendegav medlemmerne af Finans- og Skatteudvalget og af Anlægsudvalget opbakning til inddragelse af mindre bosteder i Arctic Umiaq Lines sejlplaner. Det blev derfor mødt med stor glæde, da direktøren for Arctic Umiaq Lines kunne præsentere en sejlplan for 2024, som omfatter en sejlrute fra Nanortalik til hele vejen op til Uummannaq. Det er planen at der bliver stop følgende steder: Nanortalik, Qaqortoq, Narsaq, Arsuk, Paamiut, Qeqertarsuatsiaat, Nuuk, Maniitsoq, Kangaamiut, Itilleq, Sisimiut, Attu, Kangaatsiaq, Aasiaat, Qeqertarsuaq, Ilulissat, Qasigiannguit og Uummannaq.

Den udvidede sejlplan med flere destinationer har en længere strækning og dette vil naturligvis have indflydelse på sejlplanen. I dag fungerer Arctic Umiaq Lines sejlplan efter en 1-uges rotationscyklus, hvor Sarfaq Ittuk når fra den nordligste til den sydligste destination og tilbage til den nordligste igen inden for en uge. For fremtiden planlægges Sarfaq Ittuk at fuldføre en rotation på 2 uger. Det betyder, at der vil gå længere tid mellem Sarfaq Ittuks anløb, men til gengæld vil flere havne blive anløbet.

En væsentlig fordel ved den nye sejlplan vil være, at passagerer på udvalgte destinationer får mulighed for at gå i land, strække benene og nyde godt af lokale spisesteder, overnatningsmuligheder og besøge seværdigheder i det omkringliggende område. Dermed for de lokale erhvervsdrivende muligheder for at arrangere oplevelser mm.

Mødet mellem Naalakkersuisoq Erik Jensen og Inatsisartut udvalg var en konstruktiv lejlighed for alle parter til at udveksle synspunkter, og samarbejde om at sikre en positiv fremtid for Arctic Umiaq Line. Hensigten er at imødekomme passagerernes behov ved at forbedre tilgængeligheden mellem flere byer og bygder, hvilket samtidig skaber muligheder for øget turisme og økonomisk vækst i regionerne.

Arctic Umiaq Line gør sig allerede erfaringer i 2023, da der i sejlplan for dette efterår er inddraget følgende destinationerne: Itilleq (Igaliku), Narsarsuaq, Narsaq, Kangaatsiaq, Qasigiannguit, Uummannaq og Upernavik.

Arctic Umiaq Line oplyser, at der åbnes for bookinger for 2024 i løbet af september måned.

For yderligere information om aktuelle og fremtidige sejlplaner og priser henvises til Arctic Umiaq Lines hjemmeside www.aul.gl.

For yderligere øvrig information henvises til Departementet for Boliger og Infrastruktur, mailadresse box909@nanoq.gl