
Grønlands Naturinstitut har i samarbejde med ICES netop offentlig gjort den nye rådgivning for 2024 for torsk. Denne rådgivning adskiller sig markant fra tidligere rådgivninger efter rådgivningen har gennemgået en evaluering (benchmark).
Tidligere har man inddelt torsken i geografiske bestande, men den nye rådgivning inddeler torsken i fire bestande, baseret på hvor torsken gyder: 1) en bestand, der gyder udenskærs i Vestgrønland, 2) en bestand, der gyder indenskærs i det nordlige Vestgrønland 3) en bestand, der gyder indenskærs i det sydlige Vestgrønland og 4) en bestand, der gyder i Østgrønland.
Forskning har vist, at man også fisker på torsk fra den østgrønlandske gydende bestand i Vestgrønland samt at man fisker på den udenskærs bestand i det indenskærs fiskeri. Det betyder, at lokale fiskere i Vestgrønland fisker på en blanding af alle fire bestande. Disse nye informationer giver anledning til at udarbejde en ny tilgang til forvaltningen af torsk med udgangspunkt i at der fiskes på flere bestande samt de nye rådgivningsområder.
Der igangsættes på denne baggrund et arbejde med en forvaltningsplan for torskefiskeriet i hele Grønland. Den skal gælde for både det kystnære og havgående fiskeri for at sikre en bæredygtig udnyttelse af alle bestandene. Der er blevet sendt invitationer ud til relevante parter for at etablere en arbejdsgruppe herunder fiskeriorganisationer og Grønlands Naturinstitut.
Arbejdet med den nye forvaltningsplan bliver et omfattende, men meget vigtigt arbejde for at sikre torskefiskeriet i fremtiden. Det er forventningen den nye forvaltningsplan skal træde i kraft 1. januar 2024, da den nuværende forvaltningsplan for havgående torsk i Sydvest- og Østgrønland udløber d. 31. december 2023.
Naalakkersuisuts vision er at få udarbejdet forvaltningsplaner for alle arter for at sikre gennemsigtighed og stabilitet i forvaltningen af fiskeriet. Forvaltningsplaner er et vigtigt værktøj for alle aktører i fiskeriet. På nuværende tidspunkt er der forvaltningsplaner for følgende fiskerier: stenbider, laks, rejer, krabber, havgående hellefisk i Vestgrønland og i Østgrønland samt havgående torsk i Sydvest- og Østgrønland.
For nærmere information kontakt Departementet for Fiskeri og Fangst, apn@nanoq.gl.