Nordisk opbakning til styrkelsen af en bæredygtig havøkonomi i Norden
Sendes af: Departement for Fiskeri og FangstPå årets Nordisk Ministerrådsmøde blev der drøftet bæredygtig havøkonomi, resiliens, robusthed, i fødevaresystemerne samt fælles nordiske udfordringer i de nordiske madsystemer.
Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Karl Tobiassen, deltog i Nordisk Ministerråds møde i Keflavik den 21. juni 2023.
På mødet fyldte emner som fødevareforsyningssikkerhed og resiliens i fødevaresystemerne, samt fremmelse af bæredygtig havøkonomi. Her satte Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst havets ressourcer og fiskeriet i fokus med understregningen af dens bidrag til den Nordiske fødevareproduktion.
Ministrene havde derudover madspild og manglen på unge i fødevaresektoren på dagsorden. Disse blev drøftet i forhold til hvordan det kunne løftes i det Nordiske regi. Specielt unge i fødevaresektoren fremhævede Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst var et vigtigt område for Grønland.
Mødets hovedfokus var derudover indrammet af arbejdet med at give inspiration til det nye samarbejdsprogram for det nordiske ministerråds arbejde for perioden 2025-2030.
Her var Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst med til at få havet og dens ressourcer, samt dens bidrag til fødevare- og forsyningssikkerhed, til at fylde i drøftelserne i forhold til dens bidrag til at skabe en større resiliens i Nordens bioøkonomi.
I forbindelse med ministermødet i Keflavik deltog Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst også i lanceringseventet af den sjette udgave af de Nordiske Næringsstofs-anbefalinger (NNR 2023). Disse anbefalinger er udgangspunktet for de nationale kostråd i de nordiske og baltiske lande.
NNR-anbefalingerne har været udviklet efter flere års lange arbejde og i samarbejde med flere hundrede forskere. For første gang medregner de nu også hensyn til de miljø og klimamæssige påvirkninger af fødevare, i udarbejdelsen af sunde kostråd. På mødet blev disse anbefalinger drøftet og taget til orientering. Traditionen tro blev formandskabet overrakt og i 2024 overtager Sverige formandskabet for Nordisk Ministerråd.
Kontakt: Departementet for Fiskeri og Fangst. APN@nanoq.gl
Faktaboks
Nordisk Ministerråd er de nordiske regeringers officielle samarbejdsorgan. Samarbejdet i Nordisk Ministerråd er politisk og retter sig mod politikerne og forvaltningerne i de nordiske lande.
Nordisk Ministerråd er sammensat af 10 faglige ministerråd
Naalakkersuisut har plads i alle de 10 faglige ministerråd, samt i samarbejdsministerrådet (MR-SAM), hvor Selvstyret efter valg og udpegning af Naalakkersuisut, vil være repræsenteret af Naalakkersuisoq for nordisk samarbejde.
Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst samt Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø repræsenterer Grønland i det faglige ministerråd MR-FJLS.
MR-FJLS er ét ministerråd med fire politiske områder: Fiskeri og havbrug, Jordbrug, Levnedsmidler og Skovbrug. MR-FJLS udgør et samarbejde mellem 20 ministerier i Norden.
MR-FJLS’ kerneopgaver er at fremme bæredygtig udnyttelse af natur- og genetiske ressourcer, som er en forudsætning for menneskets eksistens. MR-FJLS arbejder for at sikre tillid og tilgang til gode madvarer, fremme kostvaner som bidrager til bedre sundhed hos nordiske borgere, og udvikle de muligheder, som findes i nordiske råvarer og madkultur. Et vigtigt element i ministerrådets arbejde er at styrke og fremme relevant forskning og udvikling.
Fiskerisektoren sætter fokus på biologisk bæredygtighed ved blandt andet at konkretisere princippet om økosystemtilnærmelse i fiskerierne, fremme teknologisk udvikling i sektoren samt at arbejde for fisk som sund mad fra et sundt havmiljø. Arbejdet med bioøkonomi og økonomisk bæredygtighed skal bl.a. sætte fokus på de økonomiske rammebetingelser, som kan øge værdiskabelsen i fiskeriindustrierne. Arbejdet med den sociale bæredygtighed skal fremme udvikling af rammebetingelser, som kan sikre velfærd og udvikle kystsamfundenes fremtidsmuligheder.