Gå til sidens indhold
  1. Del link

Naalakkersuisut sikrer at der bygges en fabrik i Tasiilaq

Sendes af: Departement for Fiskeri og Fangst
Tasiilaq

Naalakkersuisut har efter grundig behandling af de modtagne ansøgninger til udbuddet af havgående kvoter på 5.515 tons torsk og 406 tons rødfisk i Østgrønland besluttet, at tildele kvoterne til Royal Greenland A/S som snarest muligt skal bygge en fabrik i Tasiilaq, hvor de vil beskæftige op til 7 personer. Dette er et vigtigt skridt henimod udvikling af fiskeriet i Østgrønland samt af beskæftigelsesmuligheder. Naalakkersuisut ønsker samtidig at sikre udvikling af indhandlingsmuligheder og øget landing til grønlandske landanlæg.

Det sættes som krav til Royal Greenland at der findes en midlertidig indhandlingsmulighed frem til fabrikken står klar, evt. med et indhandlingsskib. Det skal understreges, at denne og fremtidig tildeling af kvote beror på opfyldelse af kravet om etablering og drift af et indhandlingsanlæg i Østgrønland. Naalakkersuisut vil kræve dokumentation for fremdrift af dette krav. Dermed skal kvoten tilbageleveres til Selvstyret med henblik på genfordeling, hvis ikke fabrikken realiseres.

”Det har været meget vigtigt for Naalakkersuisut at sikre udvikling af fiskeri og beskæftigelsesmuligheder i Østgrønland. Jeg er derfor glad for, at vi kan se frem til forbedrede indhandlingsmuligheder i Tasiilaq.” udtaler Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst, Karl Tobiassen.

Udbudsrunden for havgående torsk og rødfisk i Østgrønland udløb d. 4. maj 2023. 

Der er inden for fristen modtaget 8 ansøgninger fra følgende selskaber: Qaleralik A/S, Sigguk A/S, Polar Seafood Greenland A/S, Royal Greenland A/S, Malik Seafood/Arsuk Food ApS, Norsaq A/S, Tuukkaq Trawl A/S og Sermiligaaq Fish ApS. Ingen ansøgninger er modtaget efter fristen. 2 ansøgninger blev vurderet til ikke at leve op til kravene i udbuddet. 

Naalakkersuisut har på baggrund af objektive vurderinger besluttet at tildele den udbudte kvote på 5.515 tons torsk og 406 tons rødfisk i Østgrønland til Royal Greenland A/S. 

For nærmere information kontakt Departementet for Fiskeri og Fangst, apn@nanoq.gl.