Gå til sidens indhold
  1. Tooltip text

Naalakkersuisut kan nu tildele hĂŚdersydelser samt kunstpriser

Ved at indføre Grønlands første hÌdersydelser og kunstpriser anerkendes kunstneres betydning for samfundet og det kulturelle liv

Sendes af: Departement for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke
Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke
Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke Peter Olsen har siden dag ét som den øverste kultur-ansvarlige i Grønland arbejdet på, at forbedre kunstneres levevilkår. Udover at afholde flere kulturseminarer, har Naalakkersuisoq bl.a. brugt kræfter på at oprette Grønlands første hædersydelser og kunstpris.
17. maj 2023 gav Inatsisartut grønt lys til Naalakkersuisoq for at give kunstnere hædersydelser og kunstpriser. Hædersydelser der vil gælde for 10 år, og kunstpriser for hvert år.

Naalakkersuisoq håber på at kunstnere derved kan få arbejdsro til deres arbejde samtidig med at blive anerkendt af samfundet:

”Som Naalakkersuisoq for Kultur finder jeg det vigtigt at skabe fokus på og værdi for kunsten i samfundet og i vores land. Det er en investering, som jeg er stolt af og jeg vil derfor gerne takke Inatsisartut for at vedtage lovforslaget”, sagde Naalakkersuisoq under sin tale.

” Det er min vision som Naalakkersuisoq at få kunsten og kulturen ud til alle afkroge af vores land til gavn for alle borgere. Samtidig er det min vision, at denne investering i kunstnere kan være med til at sætte Grønland på verdenskortet ” sagde Peter Olsen, som også takkede kunstnere:

”Latter, glæde og smil er sunde og kan være healende for vores ånd og krop. Vores kunstnere påminder os hele tiden om, hvem vi er, og hvor vi stammer fra. Og tak til dem, da de får os til at tænke og give os overvejelser”, påpegede Peter Olsen.


Fakta om ændringen af Inatsisartutlov om kunstnerisk virksomhed
Inatsisartut har d. 17. maj 2023 vedtaget en ændring af Inatsisartutlov nr. 11 af 6. juni 2016 om kunstnerisk virksomhed. Ændringen af Inatsisartutloven betyder, at Naalakkersuisut nu kan tildele hædersydelser samt kunstpriser.

Inatsisartutloven har til formål at give kunsten et økonomisk boost og skal ses som en investering i vort lands kunst- og kulturliv. Med ændringen indføres Grønlands første hædersydelser og kunstpriser.

Hædersydelserne vil første gang blive tildelt i år til to skabende kunstnere, der har en sådan kunstnerisk produktion bag sig, at de har placeret sig afgørende som kunstnere. Tildelingen vil således alene bero på en kunstfaglig vurdering og ikke en politisk prioritering. Hædersydelserne har til formål at anerkende kunstneren som kunstnerisk rollemodel men også at sætte fokus på kunsten og dens værdi for samfundet generelt.

Naalakkersuisoq for Kultur har siden 1982 hvert år d. 21. juni tildelt en Kulturpris. Kulturprisen tildeles en person, som har ydet en ekstraordinær indsats for det kulturelle liv. Uafhængig af Kulturprisen indfører Naalakkersuisut nu kunstpriser, hvis formål specifikt er at anerkende enkelte kunstnere for fx deres kunstneriske talent, kunstneriske værk eller udgivelse eller en kunstners nyskabende tilgang til sin kunst. Prisen har samtidig til formål at give kunstneren et økonomisk råderum til at udvikle sit talent yderligere.

Ændringen af Inatsisartutlov om kunstnerisk virksomhed træder i kraft d. 1. juli.

For yderligere information kan ministersekretær Rosa Thorsen kontaktes via e-mail: rose@nanoq.gl og telefon: 34 57 02.