
Det grønlandske sundhedsvæsen er udfordret af manglen på sundhedsfagligt personale, ikke mindst erfarne læger.
Manglen på læger har i årevis været en stor udfordring, og det har enten resulteret i ansættelse af vikarer eller i ubesatte lægestillinger. Det er særligt blevet tiltagende svært at rekruttere faste erfarne læger, specielt uden for Nuuk. Det er en udfordring, som ser ud til kun at blive større i årene, der kommer.
Naalakkersuisoq for Børn, Unge, Familier og Sundhed, Mimi Karlsen siger: ”Ligesom i de øvrige lande i Norden har vi store udfordringer med at fastholde og rekruttere læger. Lige nu har tre sundhedsregioner ingen fastansatte speciallæger, da faste speciallægerne stort set alle er samlet i Nuuk.
Et behandlingsforløb skal være det bedste på patientens præmisser.
Derfor igangsættes 3 konkrete indsatser:
- Der forsøges etableret en vagtordningen af faste speciallæger, som skal sikre understøttelse til yngre læger og vikarer i hele Grønland.
- Der arbejdes på at styrke almen praksis i regionerne, så borgernes behov for håndtering af dagligdagens sygdomme håndteres bedre
- Der skal arbejdes på at akut kirurgi samles centralt for at sikre, at befolkningen får den rette behandling så hurtigt som muligt.
”Med personalemanglen på kysten kan vi bedst sikre kvaliteten i behandlingen ved at få de alvorligt syge til Nuuk og Denmark, da fagligheden er størst der med flest speciallæger, og andre uundværlige faggrupper og det nødvendige udstyr. For at finde bedste løsning til borgerne vil jeg holde tæt dialog med sundhedsvæsnet. Mangel på sundhedspersonale påvirker hele landet og derfor er vi ligeledes i tæt dialog med landets borgmestre omkring mulige tiltag og løsninger”, siger Mimi Karlsen.
For yderligere information, kontakt venligst ministersekretær Frederik Kristiansen: email: frek@nanoq.gl eller tlf. nr. 34 56 85.