Gå til sidens indhold
  1. Del link

Akutpakke til sundhedsvæsenet

Naalakkersuisoq for børn, unge, familier og sundhed, Mimi Karlsen (IA), har fået Finans- og Skatteudvalgets godkendelse til nye forbedringer til sundhedsvæsenet i form af en akutpakke.

Sendes af: Departement for Sundhed
Sundhedsvæsnet

Midlerne i akutpakken skal anvendes til

  • at finansiere investering i en ny MR-scanner,
  • at forbedre servicen på Dronning Ingrids Sundhedscenter og
  • at nedbringe ventelisterne til knæ- og hofteoperationer

Mimi Karlsen udtaler:

”Midlerne til forbedringerne fordeles således at 6,5 mio. kr. går til nedbringelse af ventelisterne til knæ- og hofteoperationer. 3,5 mio. kr. til forbedret service på lægebetjeningen i Nuuk, og til at indlede opkøb af en ny MR-scanner. Den endelige pris på scanneren kender vi først efter udbuddet”.

En ny MR-scanner
MR-scanneren på Dronning Ingrids Hospital, som blev indkøbt i 2012, er nedslidt, hvilket indebærer at kvaliteten af billederne med tiden er blevet forringet.
En MR-scanning viser billeder af kropsdele, der er omgivet af knoglevæv, og teknikken er særlig velegnet til at vise hjernen, rygmarven og bløddelene i og omkring de store led – for eksempel skulder og knæled. MR-scanning er et vigtigt redskab i forbindelse med forundersøgelser af patienter.

Der er blandt andet en stigende efterspørgsel på MR-skanninger i forbindelse med forundersøgelse og kontrol af kræftpatienter. Den nye MR-skanner vil således øge sundhedsvæsenets samlede kapacitet til at håndtere og sikre hurtigere udredning af patienter.

Mimi Karlsen udtaler:
”Med en ny MR-scanner kan vi tilbyde endnu flere patienter et mere optimalt patientforløb. En helt ny MR-scanner stiller sundhedssystemet i forreste række, når det gælder billeddiagnostisk udstyr. Det er en stor hjælp i diagnosticeringen af patienter, og giver mulighed for et hurtigere og mere effektivt behandlingsforløb”

Og fortsætter:
”Jeg ønsker, at sundhedsvæsenet har det optimale udstyr således, at det er muligt at følge med det behov, der er, så sundhedsvæsenet i fremtiden kan udføre endnu flere MR-scanninger. Styrelsen for Sundhed vil omgående igangsætte indkøbsprocessen således, at det nye udstyr er klar til brug i løbet af foråret 2023.”

Forbedret adgang til Dronning Ingrids Sundhedscenter
Indgangen til Sundhedsvæsenet i Nuuk, via Dronning Ingrids Sundhedscenter, er forankret i telefonnr. 801111 (tidl. Lægetelefonen), hvor der er et højt og stigende antal henvendelser og derfor en telefon kø med meget lang ventetid. Tilgængeligheden til Dronning Ingrids Sundhedscenter vil i den kommende tid blive forbedret ved at øge personaleressourcerne.

Mimi Karlsen udtaler:
”Jeg er glad for, at vi nu har midlerne til at forbedre borgernes adgang til sundhedscenteret. Det er ingen hemmelighed at befolkningstallet i Nuuk har været stigende en del år. Det giver sig selv at man så tilsvarende må opnormere medarbejderne der skal betjene borgerne.”

Nedbringelse af ventelisterne
Ventelisterne søges nedbragt gennem en ekstraordinær engangsbevilling på 6,5 mio. kr. Styrelsen for sundhed vil nu vurdere, hvorvidt det er muligt at etablere operationerne i Grønland ved at engagere et rejsehold af operations- og genoptræningsspecialister eller, om det vil være mest hensigtsmæssigt at sende en gruppe patienter til et sygehus i Danmark.
Sundhedsvæsenets ventelistetal for knæ- og hofteoperationer pr. 1. september 2022:

På venteliste pr. 1. september 2022 på Ortopædkirurgisk Afdeling Antal på DIH i Nuuk Antal i resten af landet  I alt
På venteliste pr. 1. september 2022 på Ortopædkirurgisk Afdeling
Knæalloplastik (knæproteseoperation)
Antal på DIH i Nuuk
410
Antal i resten af landet
6
 I alt
416
På venteliste pr. 1. september 2022 på Ortopædkirurgisk Afdeling
Hoftealloplastik (kunstig hofte)
Antal på DIH i Nuuk
45
Antal i resten af landet
0
 I alt
45

Mimi Karlsen udtaler:
”Patienter kan inden længe se frem til kortere ventetider på knæ- og hofteoperation. Vi håber at vi med den ekstraordinære indsats kan få flere tilbage til en normal hverdag uden smerter.”

For nærmere information kontakt afdelingschef Aka Olesen på email: akol@nanoq.gl eller tlf.: +299 34 66 69