Gå til sidens indhold

Fælles nordisk ministererklæring: Naturbaserede løsninger skal være med til at afbøde natur- og klimakrisen

Grønland er medunderskriver af en fælles nordisk ministererklæring om at bruge naturens egne metoder til at hjælpe med at løse vores store klima- og miljøudfordringer. I erklæringen forpligter Grønland sig til at anvende naturbaserede løsninger som et muligt supplement eller alternativ til teknologiske løsninger.

Sendes af: Departement for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø

De nordiske klima- og miljøministre mødtes den 2. november 2022 i Finland. Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Kalistat Lund deltog ved mødet.

Ministererklæringen stemmer overens med Grønlands Biodiversitetsstrategi 2030, som Naalakkersuisut vedtog i 2021. For Grønland er beskyttelse af biodiversiteten og bæredygtig udnyttelse af vores levende ressourcer vigtigt for et sundt miljø, vores trivsel, vores samfundsøkonomi samt for bevarelsen af vores naturrigdomme. Vi skal sikre Grønlands interesser og bidrage til den globale beskyttelse af biodiversitet. Det kan vi blandt andet gøre gennem aktiv deltagelse i internationalt samarbejde”, udtaler Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Kalistat Lund og forsætter:

Klimaforandringerne og tabet af natur er de største udfordringer, som verden står over for. Hvis vi skal lykkes med at løse de eksistentielle kriser, så må og skal vi håndtere klimakrisen og biodiversitetskrisen i sammenhæng og med flere forskellige tiltag, heriblandt ved at anvende naturens egne metoder.

Den fælles nordiske ministererklæring, som Grønland er medunderskriver af, leder frem mod det 15. partsmøde (COP15) for FN’s Konvention om Biologisk Mangfoldighed (CBD), der afholdes i Canada i december 2022. Biologisk mangfoldighed, også kaldet biodiversitet, er alle verdens dyr og planter.

På mødet i Finland drøftede ministrene, hvordan det sikres, at der på COP15 træffes beslutning om nye globale rammer for biodiversitet med et højt ambitionsniveau for mål og opfølgning.

Det har været essentielt for Naalakkersuisut, at vigtigheden af oprindelige folks deltagelse i udviklingen af naturbaserede løsninger understreges i ministererklæringen. For Grønland er det helt afgørende, at Norden arbejder for inddragelse af oprindelige folk, herunder rettigheder i de kommende nye globale naturmål. Jeg ser meget frem til at deltage på COP15”, afslutter Naalakkersuisoq Kalistat Lund.

Læs erklæringen om naturbaserede løsninger her

Faktaboks – Hvad er naturbaserede løsninger?
Nogle naturtyper, f.eks. vådområder, er særligt gode til at optage CO2 fra atmosfæren og på den måde bidrage til at afhjælpe klimaforandringer. Beskyttelse af vådområder kan derfor kaldes en naturbaseret løsning til at afhjælpe klimaforandringer. Naturbaserede løsninger er tiltag, som tager udgangspunkt i naturen selv. De hjælper med at løse store udfordringer som f.eks. klimaforandringer, forurening eller sikring af vandressourcer. Samtidig gavner de biodiversiteten. Løsningerne vil ofte fokusere på bevarelse og genopretning af naturlige økosystemer og øget naturareal. De vil også fokusere på de samfundsgoder, som økosystemerne kan levere. 

Faktaboks – Hvad er biodiversitet?
Biodiversitet omfatter alt liv og alle arter på jorden, fx planter, dyr, svampe, mosser, mikroorganismer mm., fra de største hvalarter til det mikroskopiske liv i havet, jorden, sneen og isen. Det er arter, vi fisker, fanger, plukker eller bare kigger på, og det omfatter også de, som er så små, at vi ikke kan se dem.  Samspillet mellem organismerne er afgørende for arternes tilpasningsevne og overlevelse i en verden, der forandrer sig.

Kontakt
For yderligere oplysninger kontakt departementschef i Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Natuk Lund Olsen på tlf.: 346476/539228 eller e-mail: natl@nanoq.gl eller pan@nanoq.gl.