Gå til sidens indhold

Naalakkersuisut adresserede FN’s permanente forum for oprindelige folks anliggender

Sendes af: Departement for Udenrigsanliggender, Erhverv og Handel

Arbejdet for oprindelige folks rettigheder er en grønlandsk kerneprioritet, og Grønland arbejder aktivt i FN-systemet for at sikre, at oprindelige folks rettigheder respekteres.

Det er Kongeriget Danmark, som er medlem af FN, men Selvstyret deltager aktivt i arbejdet i de forskellige FN-fora og arbejdsgrupper og deltager også som en del af den danske delegation ved møder og samlinger, heriblandt FN’s Permanente Forum for Oprindelige Folks Anliggender (UNPFII).

Forummet, der blev etableret i 2000 med mandat til at adressere oprindelige folks anliggender vedr. økonomisk og social udvikling, kultur, miljø, uddannelse, sundhed og menneskerettigheder, bringer oprindelige folks repræsentanter fra hele verden sammen med FN’s medlemsstater i FN’s hovedkvarter i New York i to uger årligt.  Det 21. møde i det permanente forum, der løber fra den 25. april til den 6. maj 2022, fokuserer på temaet ”oprindelige folk, erhvervslivet, autonomi og menneskerettighedsprincipperne om due diligence, herunder frit, forudgående og informeret samtykke (free, prior and informed consent).

Forummet afholdes i disse dage, hvor Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender, Erhverv og Handel Vivian Motzfeldt afgav et fælles nordisk indlæg virtuel på vegne af Grønland, Finland, Island, Danmark, Norge og Sverige torsdag d. 28. april 2022.

Talen blev holdt i forbindelse med dialog-sessionen med FN’s særlige rapportør for oprindelige folks rettigheder.

Naalakkersuisoq understregede bl.a. behovet for, at grundlæggende menneskerettigheder respekteres, herunder FN’s erklæring om oprindelige folks rettigheder. Dette inkluderer normer, standarder og praksis der særligt bør anvendes i forbindelse med erhvervsmæssige aktiviteter, herunder princippet om Free, Prior and Informed Consent. Til slut opfordrede Naalakkersuisoq stater, private virksomheder og oprindelige folk, til at bidrage til en bevidstgørelse og kapacitetsopbygning i forhold til udøvelsen af menneskeretslig nødvendig omhu.

Indlægget kan ses her.

Mandag den 25. april afgav Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke, Peter P. Olsen, endvidere et indlæg på vegne af kongeriget om FN’s internationale årti for oprindelige sprog 2022-2032. Her understregede han betydningen af en konsekvent indsats for at bevare, fremme og styrke det grønlandske sprog og at Grønland vil søge at dele sine erfaringer, løsninger og ideer med andre oprindelige folk igennem årtiet for oprindelige sprog – ”Vi har alle et fælles ansvar for at overføre vores dyrebare sprog til de yngre generationer”.

Indlægget kan ses her.

Grønlænder genvalgt som ekspertmedlem

Tove Søvndahl Gant, Repræsentationschef ved Grønlands Repræsentation i Reykjavik, er efter Kongerigets nominering desuden blevet genvalgt som ekspertmedlem* i UNPFII for perioden 2022-2024.

Tove Søvndahl Gant har i en årrække arbejdet med oprindelige folks sager i Grønlands Selvstyre, EU’s Fælles Udenrigstjeneste, som chef for Grønlands Repræsentation i København samt som eksekutiv sekretær for Oprindelige Folks Sekretariatet i Arktisk Råd.

*Det permanente forum består af 16 uafhængige eksperter, der fungerer i deres personlige egenskab. FN’s Økonomiske og Sociale Råd (ECOSOC) udpeger medlemmerne, hvoraf otte er nomineret af regeringer og otte af oprindelige folks organisationer fra de forskellige regioner i verden.

For yderligere oplysning kontakt ministersekretær Naasunnguaq Beck Kristensen, mail nabk@nanoq.gl eller på +299 34 56 56