Pikialasorsuaq er et åndehul for vores kultur og traditioner
Adgangen til havet er afgørende for vores kultur og levevis. Det gælder også i Avanersuaq ved Pikialasorsuaq (Nordvandet), som vores forfædre vandrede til for længe siden. En opsummering af viden om området udgives nu på grønlandsk og sikrer dermed langt større tilgængelighed til viden for borgerne i hele Grønland.
Sendes af: Departement for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Livet og traditionerne i Avanersuaq i Nordvestgrønland er vævet tæt sammen med et sundt økosystem i Pikialasorsuaq. Pikialasorsuaq er et biologisk meget produktivt område. Området har stor betydning for en række af de arter, vi fisker og fanger. Men Pikialasorsuaq ændrer sig som følge af klimaforandringer.
- I Avanersuaq har vi en levende fangerkultur, som vidner om, hvad vi som folk kommer af. Naalakkersuisut ønsker, at denne kultur skal fortsætte og have de bedst mulige vilkår for at videreføre vores stolte traditioner. Med den nye rapport, som samler relevant viden om området, får vi nu bedre mulighed for at sikre dette område og dets kultur i fremtiden, udtaler Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø, Kalistat Lund.
En omfattende rapport om Pikialasorsuaq samler nemlig viden fra både lokale borgere og forskere. Rapporten giver således et detaljeret overblik over den eksisterende viden. En af rapportens pointer er, at de største indvirkninger på Pikialasorsuaq forventes at komme fra klimaforandringerne. Rapporten fastslår samtidig, at den lokale viden er afgørende for den samlede forståelse af området. Al den viden, som rapporten gør tilgængelig, skal danne grundlag for, at vi kan handle på udviklingen og sikre en god brug og beskyttelse af området og kulturen.
- I Naalakkersuisut finder vi det vigtigt at lytte til og inddrage de lokale borgere. Det er vigtigt for os med et tæt samarbejde med kommunen og ICC om den fremtidige forvaltning af området Pikialasorsuaq. Jeg forventer, at vi i 2022 kommer til Qaanaaq, så vi kan snakke direkte med borgerne om brugen og beskyttelsen af området, fortsætter Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø, Kalistat Lund.
Rapporten slår fast, at området er af stor økologisk og kulturel betydning. Det gælder ikke mindst for de lokale samfund i området på både den grønlandske og canadiske side. De er kulturelt forbundet gennem adgangen til områdets rige dyreliv.
Den canadiske rapport udgives på flere sprog, blandt andet grønlandsk og inuktitut, som tales af Inuit i Canada. Rapporten er blevet en realitet gennem et tæt canadisk samarbejde med forskere i Grønland (Grønlands Naturinstitut) og Danmark (DCE, Aarhus Universitet). Grønland, Canada og Danmark vil fortsætte samarbejdet om en hensigtserklæring om fælles mål for forvaltningen af området.
Rapporten vil blive gjort tilgængelig på fem sprog og kan læses her:
Grønlandsk: Pikialasorsuup eqqaamiorisaanilu inngortitami issuseqatigiinnikkut nalinga, ilisimanngisat kornusersuutaasinnaasullu suussusersineri
Inuktitut: ᓇᓗᓇᐃᖅᓯᓂᖅ ᐱᕈᖅᐸᓪᓕᐊᔪᓕᕆᓂᕐᒧᑦ ᐅᔾᔨᕐᓇᖅᑐᓂᒃ, ᖃᐅᔨᒪᓂᕆᔭᐅᔪᑦ ᐱᑕᖃᙱᑦᑐᑦ ᐊᒻᒪᓗ ᖃᐅᔨᔾᔪᑕᐅᔪᑦ ᐅᑭᐅᖅᑕᖅᑐᒥᑦ ᐃᒪᕐᒧᑦ ᐊᒻᒪᓗ ᐊᑭᐊᓂᑦ ᐃᓂᐅᔪᑦ
Dansk: Identifikation af økologisk betydning, videnshuller og stressfaktorer for Nordvandet og tilstødende områder
Faktaboks:
Pikialasorsuaq er et havområde mellem Avanersuaq i Nordvestgrønland og det nordlige Nunavut i Canada. Pikialasorsuaq indeholder et af de største polynier i Arktis. Et polynie er betegnelsen for et større og tilbagevendende område med åbent vand i et ellers isdækket hav.
Kilde: Natural Ressources Canada
Rapporten offentliggøres også på Grønlands Naturinstituts hjemmeside. Naturinstituttet kan kontaktes om faglige spørgsmål til rapporten.
For yderligere oplysninger kontakt departementschef i Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Mette Skarregaard Pedersen på tlf.: 346476/529844 eller e-mail: mesp@nanoq.gl eller pan@nanoq.gl.