Gå til sidens indhold

Høring af forslag til ændring af fangst- og jagtloven

Høringstype:Inatsisartutlov
Offentliggjort:11-07-2024 14:38
Høringsfrist:08-08-2024 00:00
Departement:Departement for Fiskeri og Fangst
Høringssvar sendes til::apn@nanoq.gl

Departmentet for Fiskeri og Fangst sender hermed forslag til ændring af fangst- og jagtloven i høring.
Der er tale om følgende ændringer:

  1. Skærpelse af krav til arrangører af betalingsjagt (5 årig bopælspligt) - § 16a
  2. Ajourføring af dispensationsreglerne for at opnå licens - § 10
  3. Indsnævring af dokumentation for specifik bopæl ved licensansøgning - § 13, stk. 7

Ad 1) Baggrunden for at skærpe opholdskravet fra 2 til 5 år skyldes ønsker herom under Inatsisartuts behandling af fangst- og jagtloven fra 2023, som siden er taget op af Naalakkersuisut og formuleret i nærværende ændringsforslag. Skærpelsen af bopælskravet skal sikre, at arrangøreren af betalingsjagt har den fornødne erfaring og dybde i sin tilknytning til Grønland og til det lokalområde, hvor jagten skal udbydes, samt være med til i højere grad at opnå lovens formål om at sikre en hensigtsmæssig og bæredygtig udnyttelse af landets fangstressourcer og beskæftigelsesmæssige hensyn.

Udover at sikre arrangørernes dybdegående kendskab til landets unikke natur- og vejrforhold samt jagtområdernes karakteristika, skal 5-årskravet også fremme større forståelse og respekt for lokale jagttraditioner og kulturelle værdier, ligesom det forventes at understøtte kommunikation og opbygning af et stærkt lokalt netværk og tillid, som er afgørende for en effektiv koordinering med myndigheder og partnere. Ændringen bringer derudover retstilstanden på området overens med råstofloven og fiskeriloven.

Ad 2) Skærpelsen har ført til konsekvensændringer af dispensationsreglerne i § 10.
Ad 3) Endelig er reglerne om indsendelse af dokumentation for bopæl blevet specificeret for at undgå misforståelser om bopæl ifm. ansøgning om licens i et forvaltningsområde.

Bemærkninger skal være departementet i hænde senest 8. august 2024.