Gå til sidens indhold

Høring om udkast til bekendtgørelse for Grønland om betaling for kontrol i fødevarevirksomheder, fodervirksomheder og virksomheder, der fremstiller animalske biprodukter

Høringstype:Andet
Offentliggjort:03-11-2023 14:33
Høringsfrist:01-12-2023 00:00
Høringssvar sendes til::lasdi@fvst.dk

I forbindelse med Fødevarestyrelsens opgavevaretagelse på veterinær- og fødevareområdet i Grønland og for at sikre, at Grønland lever op til gældende EU-lovgivning, er det nødvendigt at udstede regler om betaling for Fødevarestyrelsens kontrolopgaver m.m. i forbindelse med ikrafttræden af ny foderlovgivning på Grønland.

Samtidig opdateres betalingsreglerne for regelefterlevelse som ABP-virksomheder (animalske biprodukter) i henhold til bekendtgørelser svarende til visse EU-forordninger.

Endelig genindføres betaling for delvis finansiering af frekvensbaseret basiskontrol i fødevarevirksomheder, herunder fartøjer, af fødevarer, der skal udføres fra Grønland. Dette gælder også for fødevarevirksomhederne (engros) i Danmark.

Vedlagt fremsendes derfor udkast til bekendtgørelse for Grønland om betaling for kontrol i fødevarevirksomheder, fodervirksomheder og virksomheder, der fremstiller animalske biprodukter, i høring.

Bekendtgørelsen skal erstatte og ophæve den gældende bekendtgørelse nr. 1026 af 26. juni 2020 for Grønland om betaling for kontrol i virksomheder, som fremstiller fiskemel, fiskeolie, tørfisk og ferske fiskeprodukter, som ikke er bestemt til konsum, og virksomheder, herunder fartøjer, som forarbejder fisk og fiskevarer m.v.

Selvstyret bedes fremsende høringen til relevante parter i Grønland og returnere høringssvarene til Fødevarestyrelsen.

Indhold
Frekvensbaseret basiskontrol i fødevarevirksomheder (§ 1)
Engrosvirksomheder med produktion af fødevarer er i Danmark omfattet af en frekvensbaseret basiskontrol, også kaldt ordinær kontrol. Formålet er at sikre, at virksomhederne overholder reglerne på fødevareområdet, så den høje danske fødevaresikkerhed opretholdes.

Danske virksomheder betalte indtil 2018 et grundgebyr per kontrolbesøg samt et beløb per påbegyndt kvarter. Tilsvarende betalte engrosvirksomheder i Grønland et gebyr, der bestod af et fast årligt standardgebyr per produktionsenheder, som de grønlandske fiskevirksomheder har. Gebyret har været afløftet i en periode.

Fra og med 2021 er der indført en delvis gebyrbetaling for ordinær kontrol i danske virksomheder. Grønlands EU-samhandelsstatus, for så vidt angår fisk, pålægger Danmark at ligestille grønlandske virksomheder med danske virksomheder.

Kontrollen af danske og grønlandske fiskevirksomheder gennemføres efter samme kontrolgrundlag, således at tilstedetiden på en grønlandsk og dansk fiskevirksomhed ikke varierer på grund af forskellige kontrolgrundlag. Til gengæld kan forskellige produktionsmetoder, arbejdstilrettelæggelse og organisering af arbejdet betyde, at tilstedetiden for kontrollanterne er forskellig virksomhederne imellem. Gebyrudgiften for virksomhederne bliver dermed ikke nødvendigvis den samme for virksomhederne trods samme gebyrsats.

Animalske biprodukter og foder (§§ 2-12)
Anordning nr. 1578 af 21. december 2022 om ikrafttræden for Grønland om lov om foderstoffer er vedtaget og trådt i kraft den 1. januar 2023. De tilhørende faglige bekendtgørelser er udarbejdet og skal træde i kraft samtidig med betalingsreglerne.

Med lovgivningen på plads vil Fødevarestyrelsen skulle foretage godkendelse og registrering samt kontrollere de virksomheder i Grønland, der fremstiller foderprodukterne eller har andre relevante foderaktiviteter.

Der skønnes i dag at være ca. 75 fødevarevirksomheder i Grønland, der er autoriseret af Fødevarestyrelsen til at drive fødevarevirksomhed. Fødevarestyrelsen er ikke bekendt med hvor mange af disse, der kan eller ønsker at producere foder til eksport.

Hvis de grønlandske virksomheder, der måtte blive omfattet af foderlovgivningen, ønsker at eksportere f.eks. fiskemel og –olie som foderstoffer til EU, skal en del af disse også godkendes og kontrolleres for regelefterlevelse som ABP-virksomheder (animalske biprodukter).

Virksomheder, der ønsker at fremstille animalske biprodukter, skal godkendes og kontrolleres for regelefterlevelse i henhold til bekendtgørelser svarende til EU-forordningerne 1069/2009 og 142/2011 . Godkendelsen og kontrollen supplerer de kontrolbestemmelser, som virksomhederne vil blive underlagt som fodervirksomheder. Kontrollen vil i praksis kunne ske samtidigt med, at der foretages kontrol i henhold til foderstoflovgivningen.

Betaling for Fødevarestyrelsens kontrol m.m. af ABP-området reguleres i dag i Grønland efter bekendtgørelse nr. 1026 af 26. juni 2020 for Grønland om betaling for kontrol i virksomheder, som fremstiller fiskemel, fiskeolie, tørfisk og ferske fiskeprodukter, som ikke er bestemt til konsum, og virksomheder, herunder fartøjer, som forarbejder fisk og fiskevarer m.v.

Der er p.t. en betydelig usikkerhed forbundet med hvor mange virksomheder, der vil skulle kontrolleres som følge af, at foderstoflovgivningen implementeres i Grønland. Der kan være tale om primærproducenter (fiskeri), producenter, der kommer i næste led efter primærproduktionen, eller virksomheder, der udelukkende håndterer andre virksomheders foderstoffer (transport-/oplagringsaktivitet), som skal indgå i eksportprodukterne eller forhandles som fodertilsætningsstoffer/forblandinger til eksportprodukterne. Af det samlede antal virksomheder vil nogle være fiskefartøjer, andre landliggende virksomheder m.v.

Med bekendtgørelsesudkastet skal der betales et gebyr for registrering eller ansøgning om godkendelse som fodervirksomhed, en årsafgift pr. virksomhed, bortset fra virksomheder, der udelukkende er beskæftiget med primærproduktion og en mængdeafgift m.m. ved udførsel. Hertil kommer betaling for tilsyn før godkendelse, for auditering og kontrol samt eventuelt opfølgende kontrol efter visse typer sanktioner.
Gebyret for kontrollen i de forskellige typer virksomheder udgør det samme beløb pr. tilsyn, men der er forskel på kontrolfrekvensen for de forskellige typer aktiviteter og dermed også på, hvor meget kontrol de enkelte virksomheder vil få. Det er produktionsvirksomhederne, der har den højeste kontrolfrekvens.

Andet (§§ 13-19)
Bestemmelsen om rekvireret tilsyn og autorisation (§ 13) er tekstmæssigt tilpasset, så den omhandler virksomheder, der er omfattet af bekendtgørelsen for Grønland om fødevarevirksomheder. Dette svarer til hidtidig praksis.
§§ 14-15 om opfølgende kontrol efter påvist manglende overholdelse af lovgivningen vedrørende fødevarevirksomheder og animalske biprodukter er uændret.
§ 16 om opfølgende kontrol efter påvist manglende overholdelse af lovgivningen svarer til den for danske virksomheder.
§§ 17-18 om betalingspligt og betaling efter påkrav er uændret.

Bekendtgørelsen foreslås at træde i kraft den 1. januar 2024.

Høringsfrist m.m.

For yderligere oplysninger om Fødevarestyrelsens opgaver i Grønland se nedenstående link: https://www.foedevarestyrelsen.dk/OmFoedevarestyrelsen/Organisation/Groenland/Sider/forside.aspx.

Fødevarestyrelsen skal venligst anmode om at modtage eventuelle høringssvar til udkastet senest den 1. december 2023.

Bemærkningerne bedes sendt til lasdi@fvst.dk med kopi til 245@fvst.dk og 45@fvst.dk med angivelse af journalnummer 2022-24-31-00429.

Eventuelle spørgsmål til bekendtgørelsesudkastet kan rettes til Fødevarestyrelsen på mail til lasdi@fvst.dk.