Gå til sidens indhold

Høring af forslag til: Inatsisartutlov om ændring af Inatsisartutlov om lån til medbyggerhuse

Høringstype:Inatsisartutlov
Offentliggjort:10-10-2023 14:55
Høringsfrist:31-10-2023 13:00
Departement:Departement for Boliger og Infrastruktur
Høringssvar sendes til::box909@nanoq.gl

(Kommunale lån til medbyggerhuse og lån og tilskud til vedligeholdelse og renovering af medbyggerhuse renoveringspujle mv.)

Hermed fremsendes høring af forslag til: Inatsisartutlov om ændring af Inatsisartutlov om lån til medbyggerhuse (Kommunale lån til medbyggerhuse og lån og tilskud til vedligeholdelse og renovering af medbyggerhuse mv.), i offentlig høring.

Det tilstræbes, at flest mulige borger kan boligforsyne sig selv. Inatsisartutlov om medbyggerhuse bidrager til, at personer der bor i mindre byer og bygder, har mulighed for at få deres egen bolig.

De nuværende regler for kommunerne udlån til opførelse eller anskaffelse af medbyggerhuse forudsætter en vis egenfinansiering hos låntager. Kravet til låntagers egenfinansiering er stigende ved stigende husstandsindkomst.
Egenfinansieringen vil typisk skulle tilvejebringes ved lån i pengeinstitut eller realkreditinstitut. Det må imidlertid konstateres, at der er forbundet med vanskeligheder at opnå bank- og realkreditfinansiering til opførelse eller anskaffelse af medbyggerhuse.

Nærværende forslag giver kommunerne mulighed for at yde lån på realkreditlignende vilkår til finansiering af køb eller anskaffelse af medbyggerhus. Forslaget giver kommunerne mulighed for at yde lån uanset ansøgers husstandsindkomst og således at ydelsen (huslejen) på lånet gøres indkomstafhængig.

Det foreslås, at kommunalbestyrelserne kan yde lån med op til 100% af udgifterne til køb af et medbyggerhus m.v. De låneberettigede udgifter kan endvidere omfatte udgifter til projektering og udførelse af fundament, instruktørassistance samt montering af el, vand og varmeinstallationer.
Forslaget indebærer, at kommunalbestyrelsen kan yde lån til alle relevante udgifter i forbindelse med køb af et medbyggerhus og herunder udgifter til byggemodning og offentlige krav til tilslutning til offentlig el, vand og kloak.

Det foreslås, at lånansøger skal betale et kontant egetindskud på kr. 25.000,00. Egetindskuddet er fast og reguleres ikke med ansøgers husstandsindkomst. Der sker ikke nogen nedsættelse af
kommunalbestyrelsens lån uanset ansøgers husstandsindkomst.

Det foreslås, at det offentlige lån ydes som et annuitetslån med en løbetid på 20 år. Det foreslås, at lånet forrentes med en rente svarende til diskontoen med et tillæg på 3 %-point.

Det foreslås, at låntager betaler en forholdsmæssig del af den årlige bruttoydelse. Låntagers andel beregnes som 35% af den del af låntagers husstandsindkomst, der overstiger kr. 300.000.

Forslaget forventes, at åbne for lettere adgang til lån til medbyggerhuse, da opførelse eller overtagelse af medbyggerhus ikke længere vil være afhængig af, at låntager kan opnå lån i bank
og/eller realkreditinstitut.

Om den nærmere baggrund for forslaget, dets formål og indhold henvises til medsendte bemærkninger til forslaget.

Eventuelle bemærkninger bedes være Departementet for Boliger og Infrastruktur i hænde, senest d. 31. oktober. 2023 kl. 12. Bemærkningerne sendes til departementets officielle email box909@nanoq.gl

eller til:

Departementet for Boliger og Infrastruktur, Postboks 909, 3900 Nuuk