Gå til sidens indhold

Høring over udkast til bekendtgørelse for Grønland om ophævelse af lov om NemID i Grønland samt bekendtgørelser om MitID, NemLog-in og MitID Erhverv

Høringstype:Lovpligtig høring
Offentliggjort:31-07-2023 13:52
Høringsfrist:29-08-2023 12:00

Digitaliseringsstyrelsen i Danmark skal hermed anmode om eventuelle bemærkninger til vedlagte udkast til bekendtgørelse for Grønland om ophævelse af lov om udstedelse af NemID med offentlig digital signatur til fysiske personer og til medarbejdere i juridiske enheder, som sat i kraft ved kongelig anordning. Bekendtgørelsen fastsættes i medfør af § 25 i anordning nr. 2090 af 23. november 2021 og efter forhandling med Naalakkersuisut.

Bekendtgørelsen ophæver lov nr. 439 af 8. maj 2018 om udstedelse af NemID med offentlig digital signatur til fysiske personer og til medarbejdere i juridiske enheder, som sat i kraft for Grønland ved kongelig anordning nr. 1484 af 11. december 2018.

Digitaliseringsstyrelsen i Danmark skal endvidere anmode om eventuelle bemærkninger til vedlagte udkast til bekendtgørelse for Grønland om ikrafttræden af visse bestemmelser i kongelig anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om MitID og NemLog-in. Bekendtgørelsen fastsættes i medfør af § 24 i anordning nr. 2090 af 23. november 2021 om ikrafttræden for Grønland af lov om MitID og
NemLog-in.

Bekendtgørelsen sætter de resterende bestemmelser i anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om MitID og NemLog-in i kraft. Dette omfatter primært bestemmelserne omhandlende NemLog-in, herunder NemLog-ins serviceområde. Endvidere omfatter det anordningens § 5, stk. 2, der pålægger kommuner i Grønland en pligt til at forvalte MitID og vil pålægge Digitaliseringsstyrelsen i Danmark
at føre tilsyn med disse.

Digitaliseringsstyrelsen i Danmark skal endvidere anmode om eventuelle bemærkninger til vedlagte udkast til bekendtgørelse for Grønland om MitID Erhverv og MitID Privat til Erhverv. Bekendtgørelsen fastsættes i medfør af § 4, stk. 2, § 5, og § 9, stk. 4, og § 10 i anordning nr. 2090 af 23. november 2021 om ikrafttræden for Grønland af lov om MitID og NemLog-in.

Bekendtgørelsen indeholder de nærmere regler for brugerorganisationers anvendelse af Digitaliseringsstyrelsen i Danmarks digitale løsninger: MitID Erhverv samt MitID privat til erhverv. Bekendtgørelsen er målrettet erhvervsbrugere i Grønland, og med bekendtgørelsen sikres det, at offentlige og private virksomheder kan anvende MitID Erhverv og MitID privat til erhverv i medfør af lovens bestemmelser.

Digitaliseringsstyrelsen i Danmark skal endelig anmode om eventuelle bemærkninger til vedlagte udkast til bekendtgørelse for Grønland om tilrådighedsstillelse og anvendelse af MitID-løsningen og NemLog-in for offentlige myndigheder og offentligretlige organer. Bekendtgørelsen fastsættes i medfør af § 5, stk. 1, § 10, § 15, stk. 2, § 16 og § 18, stk. 2, i anordning nr. 2090 af 23. november 2021 om ikrafttræden for Grønland af lov om MitID og NemLog-in.

Bekendtgørelsen fastlægger de nærmere betingelser for Digitaliseringsstyrelsen i Danmarks tilrådighedsstillelse af MitID-løsningen og NemLog-in for offentlige myndigheder og offentligretlige organer i Grønland. Bekendtgørelsen regulerer ikke private virksomheder i Grønlands anvendelse af løsningerne, idet deres anvendelse af løsningerne baseres på aftaler om vilkår.

Digitaliseringsstyrelsen i Danmark skal bemærke, at bekendtgørelsen indeholder bestemmelser om vederlag for løsningerne i § 11. Offentlige myndigheder og offentligretlige organer i Grønlands betaling af vederlag for anvendelse af serviceområderne Log-in, autentifikation og Digital signering afholdes gennem fællesoffentlig finansiering i det omfang, at de udfører en myndighedsopgave.

Digitaliseringsstyrelsen i Danmark skal anmode om at modtage eventuelle bemærkninger til bekendtgørelsesudkastene senest tirsdag den 29. august 2023 kl. 12.00.

Eventuelle bemærkningerne bedes sendt til nanabi@digst.dk, fregod@digst.dk og KMDS-sekretariat@digst.dk.

Vedlagt ses fortegnelse over hørte myndigheder og organisationer mv.

Høringssvarene vil ved udstedelsen af bekendtgørelserne blive offentliggjort på Høringsportalen https://hoeringsportalen.dk.

Med venlig hilsen

Nanna Abildskov
Chefkonsulent
Kontor for MitID Erhverv og digitale serviceområder