Gå til sidens indhold

Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse 2023 om licenser og kvoter til fiskeri

Høringstype:Selvstyrets bekendtgørelse
Offentliggjort:04-07-2023 08:22
Høringsfrist:31-07-2023 16:00
Departement:Departement for Fiskeri og Fangst
Høringssvar sendes til::apn@nanoq.gl

Hermed sendes nyt forslag til bekendtgørelse om licens og kvoter til fiskeri i høring. Planlagt ikrafttræden medio august 2023.

Vedlagt til høringen følger:

- Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse 2023 om licens og kvoter til fiskeri

Forslaget er dels af juridisk teknisk karakter med fokus på at skabe én bekendtgørelse som er lettere at læse, som er mere overskuelig og gøre sagsbehandlingsprocessen i Departementet for Fiskeri og Fangst mere transparant. Derudover indeholder forslaget til dels også ændringer til borgernes nuværende retsstilling.

Ændringer med betydning for borgernes nuværende retsstilling, fremhæves her:

1. Hvis en licens ikke udnyttes inden 1. december, altså en udnyttelsesgrad på 0, så mistes retten til at få udstedt tilsvarende licens næste år. Dette vil komme til at fremgå på licensen. Der vil blive indført en dispensationsmulighed hertil. Se § 21.
(Formålet hermed, er at få inaktive fiskere ud af fiskeriet)
2. Ny dispensationsmulighed for fiskere der har mistet retten til at få udstedt tilsvarende licens fra forrige kalenderår pga. havari, sygdom manglende indhandlingskapacitet mm. Se § 21 stk. 3.
3. Ny dispensationsmulighed for fiskere, der har arbejdet på fartøj, for at få udstedt erhvervslicens. Se § 24.
4. Ændring af alderskravet for unge fiskere, så unge mennesker kan søge fra deres 15-års fødselsdag. Unge fiskere behøver ikke eje jolle den jolle de fisker med. Den skal dog forsat være erhvervsgodkendt.
5. Nye paragraffer vedr. forsøgsfiskeri, der skal tydeliggøre den administrative proces ved oprettelse og udstedelse af licens til forsøgsfiskeri. Se kapitel 7.
6. Nyt afsnit om chartreaftaler. Det indeholder nye dokumentationskrav til chartring af udenlandske fartøjer og udenlandsk chartring af grønlandske fartøjer. De nye krav er for at sikre overholdelse af internationale krav til vores kontrolvirksomhed. Se kapitel 8.

Høringssvar skal sendes til Departementet for Fiskeri og Fangst inden den 31. juli kl. 16.00 via mail: apn@nanoq.gl

Høringssvar må gerne fremsendes på både grønlandsk og dansk.