Gå til sidens indhold

”Selvstyrets bekendtgørelse om adgang til og optagelse på bacheloruddannelsen i skuespil”

Høringstype:Selvstyrets bekendtgørelse
Offentliggjort:06-03-2023 14:45
Høringsfrist:31-03-2023 00:00
Departement:Departement for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke
Høringssvar sendes til::ikin@nanoq.gl

Departementet for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke (herefter benævnt departementet) fremsender hermed Forslag til: ”Selvstyrets bekendtgørelse om adgang til og optagelse på bacheloruddannelsen i skuespil” i offentlig høring.

Forslaget forventes at træde i kraft d. 1. juni 2023.

Eventuelle bemærkninger til høringsmaterialet bedes være Departementet for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke i hænde senest d. 31. marts 2023. Bemærkningerne bedes fremsendes pr. e-mail til ikin@nanoq.gl.

Formål
Forslaget har til formål at udmønte bemyndigelsesbestemmelsen i § 31 a, stk. 2 i Inatsisartutlov nr. 15 af 1. december 2021 om ændring af Inatsisartutlov om videregående uddannelser (Adgangskrav til videregående kunstneriske uddannelser, studie- og ordens-regler, tilsyn og indhentelse af oplysninger og forsøgs- og udviklingsarbejde). § 31 a be-stemmer, at Naalakkersuisut kan tillade, at der på videregående kunstneriske uddannel-ser kan ske fravigelse af adgangskravene i forbindelse med optagelse. I § 31 a., stk. 2 bemyndiges Naalakkersuisut til at fastsætte nærmere regler om adgang til videregående uddannelser.
Bemyndigelsesbestemmelsen i stk. 2 gælder generelt for kunstneriske videregående ud-dannelser. Det fremsendte forslag omfatter kun bacheloruddannelsen i skuespil. Depar-tementet har haft overvejelser om, hvorvidt det ville være hensigtsmæssigt at lave en mere generel bekendtgørelse, som kan omfatte alle videregående kunstneriske bache-loruddannelser for at fremtidssikre bekendtgørelsen. På nuværende tidspunkt er der in-gen kunstneriske uddannelser i Grønland, som er klassificeret som videregående uddan-nelser. Men såfremt, der måtte blive etableret andre videregående uddannelser, eksem-pelvis inden for musik, film eller billedkunst, vil fravigelsesmuligheden § 31 a., stk. 1 også være aktuel i disse tilfælde. Departementet har fundet det hensigtsmæssigt, at indtil der etableres flere kunstneriske videregående uddannelser, vil denne bekendtgørelse kun omfatte bacheloruddannelsen i skuespil.
Departementet har udarbejdet vedhæftede forslag til bekendtgørelse i samarbejde med Nationalteateret.

Forslagets hovedpunkter

Der er i forslaget indarbejdet følgende hovedpunkter:
- Fastsættelse af adgangskrav til uddannelsen.
- Fastsættelse af optagelsesprøve og dets procedure.

Forslagets baggrund
På EM 2021 vedtog Inatsisartut Inatsisartutlov nr. 15 af 1. december 2021 om ændring af Inatsisartutlov om videregående uddannelser (Adgangskrav til videregående kunstneri-ske uddannelser, studie- og ordensregler, tilsyn og indhentelse af oplysninger og forsøgs- og udviklingsarbejde). Denne ændring havde til formål at skabe en hjemmel til, at skue-spillerskolen kunne optage elever alene på baggrund af en optagelsesprøve og dermed fravige de almindelige krav til adgang til en bacheloruddannelse i henhold til Inatsisartut-lov nr. 14 af 12. juni 2019 om videregående uddannelser. Det afgørende grundlag for adgang til bacheloruddannelsen i skuespil er således ansøgerens kunstneriske talent og evner. Ændringen i lov om videregående uddannelser blev til på baggrund af et ønske fra Nationalteateret om, at erhvervsuddannelsen i skuespil kunne blive nedlagt for at udbyde en bacheloruddannelse i skuespil.

Økonomi
Finansieringen af bacheloruddannelsen i skuespil afholdes inden for den økonomiske ramme for erhvervsuddannelsen i skuespil. Nationalteateret oplyste i sit notat af 30. sep-tember 2020 til Departementet, at den kunstneriske videregående bacheloruddannelse i skuespil ikke vil medføre øgede udgifter for Landskassen, således at budgettet for den 2-årige erhvervsuddannelse i Skuespil vil kunne anvendes for den 3-årige bacheloruddan-nelse. Dette skyldes, at Nationalteateret ønsker at gå fra at optage elever hvert andet år til at optage elever hvert tredje år, således at der kun er et hold af gangen på uddannelsen. Derved er de økonomiske og administrative konsekvenser ved udvidelsen ikke en belast-ning for skolen eller Landskassen.