Gå til sidens indhold
  1. Del link

Tusaannga bliver dÞgnÄbent

Borgere skal ikke ringe forgÊves, nÄr de kontakter telefonrÄdgivningen Tusaannga. Fra den 10. februar kan man ringe til rÄdgivningen dÞgnet rundt, hvis man har behov for at tale med en rÄdgiver.

Sendes af: Departement for Børn, Unge og Familier

Antallet af henvendelser til Tusaannga viser, at der er et stort behov for telefonrådgivning. Sidste år modtog Tusaannga 3.826 opkald fra borgere der havde brug for hjælp. En stigning på 48 procent i forhold til året før.

Afdelingschef i Socialstyrelsen, Naja Lund Kielsen, understreger vigtigheden i, at telefonlinjen altid er åben:

- Borgerne skal kunne henvende sig døgnet rundt. Følelsen af ensomhed, angst eller selvmordstanker kan melde sig på alle tidspunkter af døgnet, og kan ikke indrettes efter åbningstider, siger Naja Lund Kielsen, der oplyser, at selvmord udgør cirka 10 procent af alle henvendelserne.
Udvidelsen af telefonrådgivningen vil komme alle borgere til gode. Døgnåbningen markerer også en efterspurgt milepæl i arbejdet med at sikre hjælp og støtte til landets børn og unge, som har det svært.

- Det har været vigtigt at lytte til de unges budskab om, at det ikke skal være et klokkeslæt, der bestemmer hvornår man kan få hjælp. Svære tanker og følelser er ikke indstillet efter uret, det ved vi alle. Derimod skal man som ung kunne få kontakt med en person, der er parat til at lytte, lige når man har brug for det. Med døgnåbningen af Tusaannga, imødekommer vi dette, udtaler Naalakkersuisoq for Børn, Unge, Familier og Sundhed, Mimi Karlsen.

FN’s Børnekomité anbefalede i 2017, at rådgivningstilbuddet i Grønland skulle udvides, således, at de var tilgængelige i 24 timer. Børnerettighedsorganisationen, MIO, efterspurgte også en løsning på hjælp døgnet rundt, herunder gennem udvidelse af åbningstider ved telefonrådgivningstjenesterne, på grund af den høje forekomst af selvmord i Grønland.

Fra d. 10. februar 2023 har Tusaannga åbent 24 timer i døgnet. Tusaanngas rådgivere står til rådighed på telefon 801180 og sms 1899.

For nærmere information kontakt ministersekretær Naja Lynge Petersen på e-mail: nalp@nanoq.gl eller tlf: +299 34 66 41.