Gå til sidens indhold
  1. Del link

National definition for hjemløshed - udgangspunktet for målrettede og rettighedsbestemte indsatser på hjemløseområdet

Sendes af: Departementet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender
Blomster

Definitionen af hjemløshed skal danne udgangspunktet for fremtidens indsatser på området for udsatte voksne og hjemløse. Definitionen skal give en fælles forståelse af hjemløshed blandt politikere, fagpersoner og borgere. Definitionen er lavet i samarbejde med Ilisimatusarfik.

Definitionen muliggør indsatser, som kan forbedre forholdene for hjemløse. Det kan både være forebyggende indsatser, der skal modvirke flere hjemløse, samt større hjælp til de borgere, der efter definitionen kan kategoriseres som værende i en tilstand af hjemløshed.

En definition af risikobetinget- og reel hjemløshed er en vigtig del af arbejdet for at skabe forbedringer på hjemløshedsområdet. Definitionen opdeler hjemløshed ud fra fire kategorier: synlig hjemløshed, usynlig/skjult hjemløshed, risikobetinget hjemløshed og funktionel hjemløshed. Definitionen er afgrænset, idet den dækker både borgere, der lever i åbenlys hjemløshed og mangler et sted at overnatte, samt borgere der er i risiko for at ende i hjemløshed, men som ikke nødvendigvis opfattes som hjemløse.

Synlig hjemløshed er eksempelvis mennesker der overnatter udenfor, i opgange eller i telte. Usynlig hjemløshed kan være mennesker, som for eksempel bor på herberger, i midlertidige boliger eller overnatter hos venner, familie eller bekendte. Det kan ligeledes være mennesker, som er i risiko for at blive hjemløse. Fælles for de borgere som i perioder af deres liv bliver hjemløse er, at de aktuelt ikke har ressourcerne til selv at vælge egne trygge og sikre overnatningssteder, hvor de retmæssigt kan opholde sig på ubestemt tid.

”Definitionen er rammesættende for vores samfunds opfattelse af hjemløshed. Med definitionen rammesættes gruppen af borgere og herefter er det muligt at lave målrettede og rettighedsbestemte indsatser, som skal forebygge potentiel hjemløshed og reducere antallet af hjemløse” udtaler Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender, Jess Svane.

Definitionen skal ligeledes sætte fokus på, at social udsathed og hjemløshed kan komme til udtryk gennem mange forskellige livssituationer, og at hjemløshed er en vedvarende social- og samfundsmæssig problemstilling, som skal håndteres. Hjemløshed handler om, at mennesker eller borgere i en periode befinder sig i en krisesituation. Krisesituationer som for eksempel: bolignød, økonomiske problemer og personlige livskriser hænger ofte sammen med et liv i hjemløshed.


”Hjemløshed er meget kompleks og der findes mange former for hjemløshed. Definitionen skal åbne samfundets øjne for forståelsen og anerkendelsen af social udsathed og hjemløshed. Definitionen skal ligeledes være med til at tegne et billede af, at der eksisterer andre former for udsathed og hjemløshed end den åbenlyse og synlige, som kan ses i gadebilledet. Hjemløshed og social udsathed er et område som Naalakkersuisut prioriterer meget højt ” udtaler Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender, Jess Svane.

Definitionen er lavet i samarbejde med Steven Arnfjord, som er leder af Ilisimatusarfiks Center for Arktisk Velfærd.

”Jeg er rigtig glad for, at vi i samarbejde med Ilisimatusarfik har lavet denne definition. En forskningsbaseret tilgang er vigtig, så vi sikrer os, at definitionen passer på situationen i vores samfund og kultur” udtaler Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender, Jess.

Steven Arnfjord udtaler således: ”Vi har manglet definitioner af hjemløshed i Grønland, så vi kan få en god og tiltrængt debat og øget opmærksomhed på hjemløshed. Hjemløshed er meget komplekst, og der er mange årsager til at folk ender i hjemløshed. Der er behov for flere indsatser til mennesker som lever i hjemløshed, og så er der behov for, at vi som samfund prioriterer forebyggende indsatser, som mindsker antallet af mennesker i denne situation i fremtiden”.

Definitionen af hjemløshed er en vigtig del af det igangværende arbejde med en national hjemløsestrategi, som Naalakkersuisut præsenterer i 2022. Strategien har til formål at sætte en ny retning for håndteringen af hjemløshed og svær social udsathed. Strategien vil sætte rammerne og retningen for arbejdet med udsatte voksne og bekæmpelse af hjemløshed fremadrettet.

Se animationsfilm for uddybning af definitionen

Den fulde definition kan læses her.

For nærmere information kontakt ministersekretær Helene S. Pedersen på e-mail: hspd@nanoq.gl eller tlf. + 299 34 56 11