Gå til sidens indhold
  1. Del link

Bemandingssituationen i Sundhedsvæsenet – sommeren 2022

Sendes af: Departement for Sundhed
Sundhedsvæsnet

Sundhedsvæsenet oplever for øjeblikket, at det er ekstra vanskeligt at rekruttere medarbejdere til hele landet i de kommende måneder. I løbet af juni, juli, august og september vil sundhedsbetjeningen i regionerne og på Dronning Ingrids Hospital være påvirkede af den ekstraordinært vanskelige rekrutteringssituation. Det er ikke unormalt, at det er svært at besætte alle stillinger i Sundhedsvæsenet i sommermånederne, men denne sommer er rekrutteringsudfordringerne større end normalt.

Sundhedsvæsenet oplever, at det generelt er blevet sværere at rekruttere sygeplejersker og læger de sidste to år, hvilket blandt andet skyldes COVID-19 pandemien og efterdønningerne heraf. Samtidig er det blevet tydeligere, at der generelt er øget konkurrence om arbejdskraften inden for sundhedsområdet i Norden, hvilket påvirker særligt bemandingssituationen i Sundhedsvæsenet denne sommer.

For at forbedre bemandingssituationen har Sundhedsvæsenet øget rekrutteringsindsatsen samt brugen af sundhedsfaglige medarbejdere fra vikarbureauer. På trods af den øgede rekrutteringsindsats, har det ikke været muligt at rekruttere nok medarbejdere til at kunne opretholde aktivitetsniveauet i Sundhedsvæsenet i løbet af sommeren. Departementet for Sundhed og Sundhedsvæsenet vil forsat arbejde intenst på at forbedre bemandingssituationen, for at sikre at færrest mulige borger bliver påvirkede af situationen. Der vil løbende være opdateringer om arbejdet.

Situationen medfører, at det i perioder i løbet af de kommende måneder kan være nødvendigt for Sundhedsvæsenet at lave en række tilpasninger i sundhedsbetjeningen. De mulige tiltag beskrives herunder:

  1. Tilpasning af driften på Dronning Ingrids Hospital:
    1. Lukke sengepladser.

    Som følge af rekrutteringsudfordring vil Sundhedsvæsenet være nødsaget til at lukke flere sengepladser i ferieperioden. Der vil kunne opstå perioder, hvor nogle afdelinger alene kan modtage akutte patienter.

    1. Nedsat kirurgisk aktivitet og længere ventetider.

    Der vil i en periode være nedsat kirurgisk aktivitet. Planlagte patienters udredning og behandling udsættes, hvilket vil medføre øgede ventelister. De berørte patienter vil blive informeret om ændringerne personligt.

  2. Ændret tilgang og adgang til Sundhedsvæsenet i regionerne:

    Alle regioner mærker rekrutteringsudfordringerne, men nogle regioner har større rekrutteringsudfordringer. Fælles for regionerne er, at kapaciteten vil blive mindsket og borgerne vil i perioder blive anvist andre kontaktveje til Sundhedsvæsenet end vanligt. Det kan f.eks. dreje sig om, at borgerne efter kl. 16 skal kontakte nærmeste regionssygehus i stedet for det lokale sundhedscenter. Disse tilpasninger vil blive meldt ud af Sundhedsvæsenet lokalt, således at de berørte borgere er orienteret.

  3. Flere patientoverflytninger til regionssygehuse, Nuuk og Danmark

    Der må forventes at blive foretaget flere patientoverflytninger og evakueringer i perioder, hvor der er meget få eller ingen læger og sygeplejersker til at bemande sundhedscentrene/regionssygehusene/Dronning Ingrids Hospital.

  4. Fødsler kan flyttes til Nuuk
    Det kan i nogle perioder blive nødvendigt, at gravide kvinder skal føde på Dronning Ingrids Hospital, hvis der ikke er det nødvendige personale til at opretholde et forsvarligt fødselsberedskab på regionssygehuset.

    Mindre grad af udgående funktioner

Besøg i bygder kan blive udskudt eller aflyst, såfremt der ikke er tilstrækkeligt personale til at gennemføre besøgene og samtidigt bruge ressourcerne til at opretholde driften på regionssygehusene og sundhedscentrene. Besøgene vil forsøges afholdt på et senere tidspunkt. Såfremt borgere får behov for sundhedsbetjening, så vil borgerne kunne kontakte sundhedsvæsenet, hvor der vil blive foretaget en sundhedsfaglig vurdering af borgerens individuelle behov.

Sundhedsvæsenet vil løbende informere borgerne om de lokale tilpasninger. Det kan for eksempel være ændrede kontaktveje til sundhedsbetjening. Informationerne vil blive sendt ud til borgerne fra de lokale sundhedsenheder via Sundhedsvæsenets officielle kommunikationskanaler. Borgere, der har et behandlingsforløb, som bliver ændret, vil blive informeret om ændringerne personligt.

 

For yderligere oplysninger kontakt ministersekretær Frederik Kristiansen på tlf.: +299 345685 eller e-mail: frek@nanoq.gl.