Gå til sidens indhold
  1. Del link

Det nationale hjemløseforum bidrager til vidensdeling på tværs af området for udsatte voksne

Sendes af: Departementet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender
Atuarfik Samuel Kleinschmidt
Naalakkersuisuts nationale hjemløseforum bidrager til øget vidensdeling på tværs af området for udsatte voksne, og giver Naalakkersuisut og forummets medlemmer et dybdegående indblik i områdets udfordringer. Siden opstarten af forummet, er der sideløbende etableret fokusgrupper for at sætte særligt fokus på dele af områdets udfordringer. Det bliver Naalakkersuisuts opgave at omsætte forummets viden til nationale initiativer, der udgør den kommende hjemløsestrategi.

Hvad kendetegner den typiske hjemløse borger i vores samfund? Hvordan bliver vi bedre til at hjælpe borgere ud af hjemløshed? Hvordan udvikler vi nationale initiativer som kan forebygge på udsatteområdet, så vi får færre hjemløse i fremtiden? Emner som disse diskuteres i Naalakkersuisuts nationale hjemløseforum, og bidrager til en større indsigt og tværfaglig vidensdeling på tværs af området aktører.

Naalakkersuisut har afholdt to møder i det nationale hjemløseforum i efteråret 2021. Det seneste møde omhandlede konceptet housing first, som kommer til at udgøre grundstenen for Naalakkersuisuts kommende hjemløsestrategi. Det næste møde i marts 2022, vil omhandle psykisk udsatte voksne, herunder hvordan fagpersoner bliver bedre til at arbejde med borgernes livssituation som helhed.

”Jeg er rigtig glad for at vi har etableret det nationale hjemløseforum. Det giver Naalakkersuisut en meget dybere indsigt i de udfordringer vi står over for. Vi har forsøgt at skabe et åbent forum, hvor de deltagende fagpersoner kan tale frit og uden hensynstagen til politik. Indtil nu synes vi, at det giver en god dynamik og ikke mindst et indgående indblik i områdets problemer. Vi er opmærksomme på, at vi står over for et stort bjerg der skal bestiges. Socialområdets udfordringer kræver, at vi går anderledes til værks og tænker i nye løsningsmodeller. Forummet bidrager til netop det”
udtaler Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender, Mimi Karlsen.

Sideløbende med de kvartalvise fora afholdes der fokusgrupper hvor fagpersoner kan diskutere enkelte emner som relaterer sig til området for udsatte voksne. Fokusgrupper skal bidrage med konkrete løsningsforslag som kan indgå i Naalakkersuisuts hjemløsestrategi.

”Fokusgrupper er en tilføjelse til det nationale hjemløseforum. Ved at dele forummet op i mindre grupper, giver det medlemmerne mulighed for at dykke ned i enkelte emner som eksempelvis tværfagligt samarbejde eller boligområdet. Det har været nødvendigt at dele området op i emner, så vi kan få konkrete diskussioner om områdets udfordringer. Det giver ligeledes medlemmerne mulighed for at uddybe deres specifikke ideer og være med til at forme fremtidens socialområde” udtaler Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender, Mimi Karlsen.

Hjemløseforummet skal bidrage til udveksling af erfaringer mellem kommunerne og aktører om indsatser på hjemløshedsområdet. Forummet har desuden til formål at bistå Naalakkersuisut med råd og vejledning i alle spørgsmål, som vedrører hjemløse.

Forummet består af fagfolk, som arbejder med hjemløse i praksis eller administrativt. Forummet sammensættes, så medlemmerne repræsenterer en bred faglig indsigt i hjemløseproblematikker på tværs af hele landet. Forummets medlemmer kan bidrage med indsigt i deres kompetenceområder og fungere som sparringspartnere i forhold, der omhandler hjemløse. Forummet består blandt andet af repræsentanter fra kommunerne, Kofoeds skole og Ilisimatusarfik.

For nærmere information kontakt ministersekretær Naja Lynge Petersen på e-mail: nlyp@nanoq.gl eller tlf. + 299 34 56 11