Gå til sidens indhold
  1. Del link

Lige adgang til fællesskabet er en menneskeret for både børn og voksne

Sendes af: Departement for Børn, Unge og Familier
Blomster
Alle mennesker er født frie og lige. I anledning af at det i dag er FN’s Internationale Menneskerettighedsdag, skal vi minde hinanden om at bekæmpe ulighed i samfundet. Det gælder f.eks. børns muligheder for at kunne deltage aktivt i kulturelle og kreative fællesskaber, hvor familiens økonomi ikke skal være en barriere.

Fællesskaber i foreninger, hvor man f.eks. lærer at spille futsal, laver husflid eller står på ski mm., bidrager til at styrke børn og familiers evne til at deltage i samfundet. Det er bare ikke alle, der har adgang til at deltage i de fællesskaber, som findes i foreningerne. Kontingent eller deltagerbetaling opleves som en barriere for at blive en del af et fællesskab.

At være en del af fællesskabet i en forening bidrager til, at man får bedre trivsel og livsvilkår. Vores børn skal føle sig som en del af lokalsamfundet. Alle bør have lige vilkår for at kunne deltage i et aktivt fritidsliv, uanset hvilken baggrund man har, eller hvor man kommer fra. Alle kan have gavn af f.eks. at lave husflid eller forbedre deres fodboldteknik. Derfor kommer Naalakkersuisoq for Børn, Unge, og Familier, Paneeraq Olsen med en opfordring:

-Fællesskaber er gode for os alle, og derfor vil jeg opfordre til, at man i familierne prioriterer at sende sine børn til den sport eller hobby, de elsker. Alle mennesker er ligeværdige, uanset hvor og hvad de kommer fra. Vi skal blive ved med at minde hinanden om netop dette. Økonomisk ulighed har store konsekvenser i forhold til at føle sig som en del af samfundet. Det rammer hele familien, siger Paneeraq Olsen.

I nogle kommuner har man valgt at gøre det helt eller delvist gratis at deltage i idrætsaktiviteter i foreninger. Denne udvikling er interessant og det bør overvejes, om lignende løsninger kan overføres til de kulturelle og kreative fritids- og foreningsaktiviteter.

I dag d. 10. december er det FN’s Menneskerettighedsdag. Temaet for menneskerettighedsdagen er netop i år, Lighed – Reducering af ulighed fremmer menneskerettigheder. Økonomisk ulighed må ikke være årsag til, at forældre ikke kan give deres børn mulighed for at deltage i f.eks. korsang, håndbold eller keramik. De fællesskaber, man finder i foreningerne, er fremmende for ligheden i samfundet.

I arbejdet med at sikre efterlevelse af FN’s konventioner om menneskerettigheder bliver Naalakkersuisut bl.a. rådgivet af Institut for Menneskerettigheder. Instituttet har siden 2014 været den nationale menneskerettighedsinstitution i Grønland og samarbejder bl.a. med Grønlands Råd for Menneskerettigheder. Deres opgave er at fremme arbejdet med at sikre, at menneskerettighederne gennemføres i Grønland. Grønlands Råd for Menneskerettigheder bidrager til dette arbejde med bl.a. viden og sparring.

For nærmere information kontakt ministersekretær Inûna Davidsen på e-mail: inda@nanoq.gl eller tlf. + 299 25 78 54