Naalakkersuisuts prioriteter og gode samarbejde med andre lande understreget ved Arctic Circle Assembly 2021

Naalakkersuisoq for Boliger, Infrastruktur, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling Naaja H. Nathanielsen deltog til Arctic Circle Assembly 2021 den 13.-17. oktober 2021 i Reykjavík, på vegne af Naalakkersuisut. Foruden Naalakkersuisoq, var der deltagelse fra erhvervslivet, kommunerne, forskere, studerende og civilsamfundsorganisationer samt fra Inatsisartut. Grønland var således yderst velrepræsenteret i dialogen omkring landets udvikling og mulighederne i Arktis.

 

Naaja H. Nathanielsen afholdt på vegne af Formanden for Naalakkersuisut en tale til konferencens officielle åbning, hvor bl.a. også Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir og Skotlands førsteminister Nicola Sturgeon talte.

 

Under mottoet ”nothing about us, without us” (intet om os uden os) understregede Naalakkersuisoq Naaja H. Nathanielsen, at Grønland vil leve op til ansvaret, som en central aktør i Arktis. Samtidig præsenterede hun koalitionens overordnede prioriteter, herunder Naalakkersuisuts ønske om at leve op til navnet ’Greenland’ ved at arbejde for at sætte handling bag initiativer som bidrager til en mere bæredygtig udvikling. Særligt præsentationen af koalitionens ambition om at 90 % af det offentlige energiforbrug skal forsynes med grøn energi og beslutningen om ikke at udstede nye licenser til olie- og gasefterforskning blev modtaget med stor applaus fra den fyldte sal.

 

Fortsat dialog med USA og Island

For at fordre dialog mellem grønlandske og amerikanske deltagere, var Naalakkersuisut medvært for en fælles grønlandsk-amerikansk reception. Her talte Naalakkersuisoq Naaja H. Nathanielsen og Senator Lisa Murkowski fra Alaska om det fortsatte samarbejde mellem Grønland og USA. Receptionen blev afholdt i samarbejde med tænketanken The Woodrow Wilson Center, US Arctic Research Commission, Menado - the Maine North Atlantic Development Office samt det amerikanske udenrigsministerium (State department). 

 

Under konferencen mødtes repræsentanter fra Departementet for Udenrigsanliggender med de amerikanske repræsentanter for bl.a. at drøfte initiativer, der er under udvikling under Joint Committee og bekræfte det tætte samarbejde på disse områder af fællesinteresse. 

 

Naalakkersuisut var yderligere repræsenteret ved Repræsentationschef i Reykjavik, Tove Søvndahl Gant, som til en større session talte om samarbejdet mellem Island og Grønland. Her bekræftede Naalakkersuisut, sammen med Islands udenrigsminister, Guðlaugur Þór Þórðarson, den fælles interesse i øget samarbejde, hvor den islandske regering og Naalakkersuisut er i gang med at kortlægge hvilke anbefalinger som skal prioriteres og implementeres.

 

Fokus på infrastruktur, klima, råstoffer og ligestilling

Naalakkersuisoq Naaja H. Nathanielsen benyttede anledningen til at sætte fokus på infrastruktur, klima og ligestilling ved at deltage i sessioner ved konferencen og besøge islandske aktører.

 

På en session under overskriften ”Greenland is investing in infrastructure and opening up to the world”, var Naalakkersuisoq Naaja H. Nathanielsen vært og præsenterede de grønlandske investeringer i infrastrukturen. Samtidig var aktører fra transportsektoren, Royal Arctic Line, Sikuki Nuuk Harbour, Air Greenland og Kalaallit Airports, inviteret til at præsentere deres planer og visioner for udviklingen af den grønlandske infrastruktur.

 

Naalakkersuisoq Naaja H. Nathanielsen deltog også som hovedtaler og paneldeltager til en session om klima og grønne energiløsninger, hvor Grønlands nationale initiativer inden for grøn energi blev præsenteret og mulighederne for samarbejde på tværs af de vestnordiske lande blev diskuteret. Derudover besøgte Naalakkeruisoq det islandske selskab, CarbFix, hvor den nyeste klimavenlige teknologi indenfor lagring af CO2 (Carbon Capture Storage) blev introduceret og fremvist på et anlæg uden for Reykjavik. Naalakkersuisoq Naaja H. Nathanielsen har igangsat en undersøgelse, der skal afdække det geologiske potentiale for lagring af CO2 i Grønland, og besøget hos CarbFix gav delegationen en god introduktion til de islandske erfaringer på området.

 

Besøget i Island gav desuden anledning til at Naalakkersuisoq kunne mødes med repræsentanter fra RIKK – Institute for Gender, Equality and Difference på University of Iceland, som præsenterede instituttets arbejde, herunder initiativer der kan have interesse for Naalakkersuisuts øgede indsats for ligestilling mellem kønnene.

 

Arctic Circle Assembly

Arctic Circle Assembly, er en årlig samling, der har vokset sig til at være den største internationale platform for drøftelse af arktiske emner. Dette års Arctic Circle Assembly repræsenterede samtidig én af de første store forsamlinger siden COVID-19 pandemien. Mere end 1000 deltagere, herunder ministre, regeringsrepræsentanter, erhvervsfolk, universiteter, studerende, oprindelige folk, civilsamfund samt interesserede aktører deltog til dialog og samarbejde om udvikling i Arktis.

 

Ved yderligere information, kontakt ministersekretær Zakaria Saleh, zasa@nanoq.gl, +299587474