Gå til sidens indhold
  1. Del link

Grønland tiltræder Paris-aftalen

Sendes af: Formandens Departement

Naalakkersuisut har mandag den 25. oktober besluttet, at det territoriale forbehold for Grønland i Paris-aftalen skal ophæves. Det sker nu da en ny afdækning af Grønlands muligheder for, at blive omfattet af Paris-aftalen viser, at det er muligt at blive en del af Paris-aftalen, uden at Grønland skal tage andel i Danmarks byrdefordeling, og uden at Grønland skal forpligtige sig til en bestemt CO2 reduktion.Dermed vil Naalakkersuisut igangsætte den hjemlige nationale ratifikationsproces via Inatsisartut for Paris-aftalens gyldighed for Grønland.

“Jeg er stolt over, at Naalakkersuisut er nået frem til beslutningen om, at Grønland skal tilslutte sig Paris-aftalen. Jeg kan nu meddele den danske regering, at arbejdet med at ratificere beslutningen om at tilslutte sig Paris-aftalen vil blive overleveret til Inatsisartut. Arktis er et af de områder på vor jord, hvor klimaopvarmningen føles mest, og vi mener fra Naalakkersuisuts side, at vi er nødt til at løfte vor del af ansvaret.” Udtaler Formand for Naalakkersuisut Muté Borup Egede.

Paris-aftalen er en overordnet juridisk bindende international FN-klimaaftale. Alle parter forpligter sig til at fremlægge og opretholde nationalt fastsatte klimamålsætninger.

Selvom Grønland ikke skal forpligte sig til en bestemt CO2 reduktion, ønsker Naalakkersuisut at tage et medansvar for at bekæmpe den globale klimakrise. Derfor har Naalakkersuisut besluttet at stoppe olieefterforskning i Grønland og i stedet har valgt at fremme udnyttelse og markedsføring af landets vedvarende energi (vandkraftressourcer mm).

Naalakkersuisut mener, at vi i det grønlandske samfund sammen må gøre hvad vi kan for at mindske udledningen af CO2 og fremme en bæredygtig og grøn omstilling. Fremtiden tilhører den vedvarende energi, og hvad det angår, har vi meget mere at vinde. Grønland har vandkraftressourcer, der overstiger vores lands energibehov. Disse store vandkraftressourcer kan udnyttes i samarbejde med nationale og internationale investorer, der har behov for store mængder af billig og vedvarende energi til eksempelvis datacentre eller som input til oplagring af energi i brint via P2X processer.

Til november samles hele verdens ledere til FN’s årlige klimatopmøde i Glasgow. Topmødet søger at bringe parterne sammen for at fremskynde indsatsen for målene i FN’s klimakonvention og Paris-aftalen. Klimatopmødet vil også give Naalakkersuisut en oplagt platform til at offentliggøre beslutningen vedrørende Paris-aftalen med international mediedækning.

For yderligere oplysninger kontakt: Birita í Dali, Specialkonsulent, Departementet for Udenrigsanliggender, e-mail: bida@nanoq.gl