Greenlandic Greenhouse er nomineret til Nordisk Råds miljøpris 2021

Ud af mange spændende og innovative miljøprojekter fra hele Norden er Greenlandic Greenhouse gået videre. I alt 8 miljøprojekter er med i slutspurten om Nordisk Råds miljøpris 2021. Årets tema er bæredygtige fødevaresystemer. Den endelige vinder kåres d. 2. november 2021.

Greenlandic Greenhouse dyrker deres grøntsager i et indendørs drivhus, der producerer salat og andre grøntsager og krydderurter til flere byer i Vestgrønland.

 

Det er helt enestående for arktiske forhold, at der kan dyrkes grøntsager i så kolde egne. Dét er lykkedes ved at benytte en nyskabende hydroponisk dyrkning af grøntsager, hvor der ikke anvendes jord, men næringsrigt vand. Planterne står i naturligt restprodukt fra kokosnødder, og restprodukterne fra grøntsagsproduktionen bliver brugt til lokalt dyrefoder og vil på sigt også kunne anvendes til fjernvarme.

 

Produktionen foregår i Nuuk og opvarmning til drivhuset kommer fra overskudsvarme fra Nuuks affaldsforbrændingsanlæg samt strøm fra det lokale vandkraftværk. Det er således miljøvenlig og grøn produktion – af grønsagerne.

 

-          Det glæder mig at Greenland Greenhouse er gået videre. Det er meget velfortjent. De 3 unge iværksættere Nicklas Birkely, Rasmus Damsgaard og Charlie Brandt, har med stort engagement, tålmodighed og innovation stablet et bæredygtigt projekt på benene, som bidrager til selvforsyning med lokalt dyrket produktion af grøntsager og sikrer lokalt medansvar. Det er rigtig flot, og jeg håber, at det kan være inspirerende for andre både her i landet og hele Norden, udtaler Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning Energi og Miljø Kalistat Lund.

 

Virksomheden har store planer om at udvide produktionen til resten af Grønland og også inden for andre områder, som fx tang. Metoden kan bidrage til inspiration i hele Norden, hvor mange yderdistrikter med fordel kunne etablere denne form for dyrkning.

 

Greenlandic Greenhouse er blevet nomineret til Nordisk Råds miljøpris 2021, hvor årets tema er bæredygtige fødevaresystemer. Vinderen af miljøprisen offentliggøres den 2. november 2021 i forbindelse med Nordisk Råds session i København. Prisen er på 300.000 danske kroner.

 

Der er nomineret 8 til Nordisk Råds miljøpris 2021. Læs mere om de nominerede på Nordisk Råds hjemmeside.

 

For yderligere oplysninger, kontakt afdelingschef Paninnguaq Kristiansen pcni@nanoq.gl tlf. 345416