Kulturpris til Mads Grønvold og Neriusaaq samt Opmuntringspris til Seqininnguaq Lynge Poulsen

Den Grønlandske Kulturpris er i år gået til musikeren Mads Grønvold og tidsskriftet Neriusaaq, mens menneskerettighedsaktivist Seqininnguaq Lynge Pulsen modtager Opmuntringspris.

 

Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke Peter Olsen stod for overrækkelsen af priserne i Katuaq, Grønlands Kulturhus, på Nationaldagen den 21. juni.

 

Om Mads Grønvold sagde Peter Olsen blandt andet:

-       Han er frontfigur for Nipilersoqatigiit Ullorissat, som blev dannet i 1984. Gennem 1980’erne har Ullorissat udgivet tre kassettebånd. I 1995 udkom en CD med titlen: ”Siunissamut”, som de fik en Sølv-ULO for.

-       Hans musikværker handler om kærlighed, følelser, venskab, fremtiden, kærlighed til landet og den smukke natur, sjove og glade sange, og om grønlandsk kultur og traditionel levevis. Det bemærkes, at hans værker ikke handler om politik, men om mennesket og omgivelserne. 

 

Om Neriusaaq sagde Peter Olsen blandt andet:

-       Tidsskriftet er med til at bevare kunst- og kulturhistorie i Grønland, og udgivelserne er af høj kvalitet med flotte illustrationer. Tidsskriftet er drevet af gode frivillige kræfter og fylder 30 år i år. Nogle af folkene bag tidsskriftet er sammen med os i dag, nogle bor andre steder, og nogle er gået bort. Tidsskriftet og de frivillige kræfter bag, fortjener en anerkendelse og ros for deres vedholdende arbejde med at udbrede viden om kunst- og kulturlivet i Grønland.

 

Om Seqininnguaq Lynge Poulsen sagde Peter Olsen blandt andet:

-       På trods af sin unge alder, har de gjort sig bemærket i sit arbejde med at fremme lige rettigheder både i forhold til køn og seksualitet, men også i forhold til forbedring af oprindelige folks levevilkår samt mental sundhed. Menneskerettigheder er forbeholdt alle, og vi skal turde at tro på en verden, hvor det er muligt at være sig selv.

 

Naalakkersuisut stiftede Den Grønlandske Kulturpris i 1982. Den uddeles sammen med 50.000 kr. til en eller flere personer eller organisationer, der har ydet en ekstraordinær indsats for det kulturelle liv. Prisen uddeles hvert år på Nationaldagen, den 21. juni.

 

Naalakkersuisuts Opmuntringspris på 10.000 kr. blev stiftet i 2016. Den uddeles til et ungt talent i forbindelse med Kulturprisen.

 

 

  

For kontakt:

 

Paninnguaq Steenholdt (Departementet for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke)

Toqq/direkte 34 5702

PSLT@nanoq.gl