Bestyrelse til Barselsfonden udpeget

Fra d.1. juli får privatansatte ret til løn under orlov, hvilke skaber forbedrede muligheder for forældre at afholde barsel. Naalakkersuisut har udpeget en bestyrelse til Barselsfonden. På et møde mandag den 17. maj 2021 har bestyrelsen konstitueret sig.

Inatsisartut har forbedret vilkårene for barsel ved en ny Inatsisartutlov vedtaget i 2020. Den sikrer, at nybagte forældre blandt andet kan se frem til en længere orlov. Loven giver bedre mulighed for, at forældrene kan koncentrere sig om deres lille nye familiemedlems ve og vel under barslen. Barselsfonden sikrer nemlig at privatansatte kan få løn under barsel efter gældende satser. Barselsfonden for det private arbejdsmarked bliver kaldt en solidarisk udligningsfond, da den sikrer, at udgifter til løn under orlov fordeles mere ligeligt blandt private arbejdsgivere.

 

Naalakkersuisut har udpeget jordemoder Anne Schurmann som formand. Anne Schurmann, udtaler: "Vi ser frem til arbejdet med barselsfonden. Vores ambition er hurtigt at have et funktionsdygtigt sekretariat, som vi glæder os til at samarbejde med."

 

Medlemmerne af bestyrelsen er udpeget af Naalakkersuisut efter indstilling fra arbejdsmarkedets parter. Else Jonna Villadsen og Jacob G. Motzfeldt er udpeget efter indstilling fra SIK, hvor Karsten Lyberth-Klausen og Astrid Spring Öberg er udpeget efter indstilling fra GE, medens Anne Schurmann er indstillet af AK, IMAK og PPK. 

 

Bestyrelsens arbejde består blandt andet i årligt at indsende en beretning til Naalakkersuisut. Med oprettelsen af barselsfonden får arbejdsgivere ret til refusion for lønudgifter efter gældende satser, når en medarbejder går på barsel. Det er sekretariatets opgave at administrere fondens udbetalinger.

 

Kontakt
For nærmere information kontakt Tommy Bach på e-mail: toba@nanoq.gl.