Arktisk Råd Ministermøde 2021

Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender, Erhverv, Handel og Klima Pele Broberg deltog til Arktisk Råd ministermøde i Reykjavik, Island den 20. maj 2021.

Island var værter for ministermødet med ministerdeltagelse fra alle arktiske lande samt repræsentanter for oprindelige folk i Arktis, hvor en strategi for Arktisk Råd som baserer sig på fælles værdier blev vedtaget for første gang siden Rådets etablering i 1996.

Derudover blev Reykjavik-erklæringen underskrevet samt godkendelse af SAO-rapporten som indeholder opnåede resultater under det islandske formandskabsprogram, som havde det arktiske marine miljø, klima og grønne energiløsninger, Befolkning og samfund i Arktis samt et stærkere Arktisk Råd som fokusområder.

Arktis Råd er et forum som udfører vigtigt internationalt samarbejde mellem de arktiske lande, og Naalakkersuisoq Pele Broberg udtalte følgende vedr. arbejdet i Arktisk Råd: ”Det er positivt at alle arktiske lande gensidigt forpligter sig til fælles langsigtede mål med vedtagelsen af strategien, som først og fremmest skal være med til at sikre vores, dvs. befolkningen i Arktis, muligheden for fortsat udvikling og medbestemmelse af udviklingen i regionen”.

Naalakkersuisoq Pele Broberg understregede i sin ministertale vigtigheden i et fortsat konstruktivt samarbejde mellem de arktiske lande og at udviklingen i regionen skal være til fordel for den arktiske befolkning og deres behov.

Der var ligeledes afsat tid til at afholde møde og drøftelser om vores nære grønlandsk-islandske relationer og samarbejde med Islands udenrigsminster Guðlaugur Þór Þórðarson, hvor Naalakkersuisoq ønskede tillykke med det vellykkede og netop afholdte formandskab i Arktisk Råd.

Naalakkersuisoq Pele Broberg havde møde og gode drøftelser med Canadas udenrigsminister Marc Garneau omkring samarbejde, grænsedragning og mobilitet mellem Grønland og Canada.

Under ministermødet blev formandskabet overdraget fra Island til Rusland, som har bæredygtig udvikling som overordnet prioritet med den menneskelige dimension, miljøet og bæredygtig økonomisk udvikling som hovedområder.

Kontaktinformation:
Juno Berthelsen, Ministersekretær for Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender, Erhverv, Handel og Klima, tlf.+ 299 26 73 72 / + 45 53 12 89 72, e-mail: jube@nanoq.gl