Gå til sidens indhold
  1. Del link

Nyt Sundhedsråd sætter fokus på udviklingen i sundhedsvæsenet

Sendes af: Departement for Sundhed
Naalakkersuisut har d. 14. oktober 2024 etableret et Sundhedsråd, som skal følge udviklingen i sundhedsvæsenet i de kommende år. Sundhedsrådet skal årligt offentliggøre en rapport med en faglig vurdering af, om udviklingen i sundhedsvæsenet og folkesundheden går i den rigtige retning.

Sundhedsrådet er i sit arbejde uafhængigt af Naalakkersuisut.

Naalakkersuisoq for Sundhed, Agathe Fontain, udtaler:
”Jeg er med oprettelsen af Sundhedsrådet glad for at gøre endnu en af Sundhedskommissionens anbefalinger til virkelighed. Naalakkersuisut arbejder målrettet for at skabe et bedre sundhedsvæsen nu og i fremtiden. Jeg ser frem til at rådets stærke fagfolk bidrager med gode analyser og rådgivning om udviklingen i sundhedssektoren, så vi løbende kan træffe de rigtige politiske beslutninger. Jeg håber også, at Sundhedsrådet kan være med til at skabe en saglig debat om sundhed her i landet.”

Sundhedsrådet består af et formandskab på fem personer med stor indsigt i sundhedsområdet. Derudover består rådet af fem øvrige medlemmer fra patientforeninger, kommunerne, Ilisimatusarfik og de faglige organisationer på området, ligesom Landslægen også er medlem. En række relevante departementer og Sundhedsledelsen er tilforordnede i rådet.

Formanden for Sundhedsrådet, professor Kjeld Møller Pedersen, som var næstformand i Sundhedskommissionen, udtaler:
”Vi skriver historie med oprettelsen af Sundhedsrådet! Sundhedssektoren er en af de vigtigste institutioner i samfundet, og udviklingen på området vil få stor betydning for mange borgere og patienters liv. Derfor er det glædeligt, at Sundhedsrådet nu ser dagens lys, da rådet kan bidrage med at sikre, at sundhedsvæsenet bevæger sig i den rigtige retning og lever op til Sundhedsforligets løfterige fremtidsudsigter.”

Oprettelsen af et Sundhedsråd er anbefalet i Sundhedskommissionens betænkning fra maj 2023. Efterfølgende indgik partierne Inuit Ataqatigiit, Siumut, Naleraq og Atassut i Inatsisartut i november 2023 en aftale om et sundhedsforlig for det kommende årti, hvori oprettelsen af et Sundhedsråd prioriteres.

Sundhedsrådets første årsrapport forventes offentliggjort til efteråret 2025.