Gå til sidens indhold
  1. Del link

Pressemeddelelse vedr. Maniitsumi Efterskoli

Sendes af: Departement for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke
På baggrund af længerevarende problemer med dårligt indeklima og lugtgener i skolens bygninger, primært i de bygninger der huser skolens elever, er der foretaget indeklimaundersøgelser på Maniitsumi Efterskoli.

En rapport, som Maniitsumi Efterskoli har fået udarbejdet primo 2024, har dokumenteret flere tilfælde af tidligere vandskader, som har medført skimmelvækst og lugtgener i skolens bygninger. Efterfølgende har Departementet for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke anmodet Renoveringsstyrelsen om sparring på sagen.

Det kan oplyses, at de elevværelser, hvor indeklimaet har været dårligst, ikke har været benyttet gennem længere tid.

På baggrund af den nævnte rapport, gennemgang af bygningerne og interviews med brugere af bygningerne, har Renoveringsstyrelsen konkluderet at der, med henblik på at sikre et sundt og forsvarligt indeklima, er behov for omfattende renovering. Renoveringsstyrelsen har desuden konkluderet, at kollegiebygningen og to lokaler i skolens hovedbygning bør rømmes snarest muligt.
Af hensyn til elever og ansattes sundhed har Departementet for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke den 2. maj 2024 henstillet overfor bestyrelsesformand og forstander ved Maniitsumi Efterskoli, at kollegiebygningen og to lokaler i skolens hovedbygning rømmes hurtigst muligt.

Rømningenbetyder, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at fortsætte den normale drift af Maniitumi Efterskole. Rømningen vil desuden medføre omfattende ændringer i skolens planlagte aktiviteter i både indeværende og kommende skoleår.

Maniitsumi Efterskolis bestyrelsesformand og forstander, samt Departementet for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke og Uddannelsesstyrelsen har siden modtagelse af Renoveringsstyrelsens konklusion om skolens bygninger været i tæt dialog om situationen. I første omgang har dialogen og samarbejdet koncentreret sig om at planlægge hvordan skolens nuværende elever får afsluttet deres efterskoleophold på forsvarlig og bedst mulig vis.

Det kan oplyses, at mandag og tirsdag i uge 19 er skolens bestyrelse, ansatte, elever og elevernes forældre blevet orienteret om skolens situation. Eleverne vil senest 13. maj blive indkvarteret i Majoriaqs kollegiebygninger. Elever og skolens ansatte vil samarbejde om flytningen til Majoriaqs kollegiebygninger.
Fra Maniitsumi Efterskolis side, ønsker man selvfølgelig, at flest mulig elever bliver skoleåret ud, og man vil gøre sit bedste for, at skoleåret afsluttes på bedste vis for alle elever. Hvis der er elever, som ønsker at afslutte efterskoleopholdet før tid grundet rømning af skolens bygninger, får de mulighed for det. Uanset hvad eleverne måtte vælge, vil de modtage dokumentation for et helt efterskoleophold.
Videre kan det oplyses, at Departementet for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke har orienteret skolens personales faglige organisationer med henblik på, at der skal ske en drøftelse af fremtiden.
Elever, som er optaget på Maniitsumi Efterskoli i skoleåret 2024/2025, vil blive kontaktet af skolen.

Når elevkollegiet og to lokaler i skolens hovedbygning er rømmet, anbefaler Renoveringsstyrelsen at flere bygningsdele på skolen undersøges yderligere med henblik på bedre at afklare omfanget af skimmelvæksten og behovet for renovering. Renoveringsstyrelsen vurderer, at det vil tage mindst halvandet år, og muligvis længere, før Maniitsumi Efterskolis bygninger kan genindvies og ibrugtages igen, såfremt det besluttes at bygningerne skal renoveres. Fremtiden for Maniitsumi Efterskoli vil bero på en politisk beslutning, som vil afhænge af den endelige konklusion omkring bygningernes tilstand.

For nærmere information kontakt Nuka Kleemann, Departementet for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke på e-mail: nukkl@nanoq.gl eller telefon 345000.