Gå til sidens indhold

Forskningsledelse udpeget til den historiske udredning af forholdet mellem Grønland og Danmark

Sendes af: Departement for Selvstændighed og Udenrigsanliggender

Daniel Thorleifsen (tv.) og Tenna Jensen (th.)

I juni 2023 blev Naalakkersuisut og regeringen enige om et kommissorium for den historiske udredning af forholdet mellem Grønland og Danmark. Nu har de to lande i fællesskab udpeget den forskningsledelse, som skal stå i spidsen for udredningen af landenes forbundne historier.

Naalakkersuisoq for Selvstændighed og Udenrigsanliggender Vivian Motzfeldt og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har sammen udpeget den forskningsledelse, som skal stå i spidsen for den historiske udredning af forholdet mellem Grønland og Danmark siden 1945. Det bliver Daniel Thorleifsen, direktør ved Grønlands Nationalmuseum og Arkiv, og Tenna Jensen, centerleder ved Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet).

Udredningen skal omhandle de væsentligste politiske beslutninger og begivenheder, som var med til at præge udviklingen af Grønland, forholdet mellem Grønland og Danmark, eller som fik konsekvenser for den grønlandske befolkning. Det fremgår af det kommissorium, som de to lande indgik en aftale om den 22. juni 2023.

Daniel Thorleifsen og Tenna Jensen er begge erfarne historikere med indgående kendskab til Grønlands og Danmarks forbundne historier og samfundsforhold. De er sammen udpeget med baggrund i deres solide erfaring med forskningsledelse, formidling og inddragelse af interessenter og borgere i deres arbejde.

Daniel Thorleifsen er uddannet historiker og har siden 2005 været direktør ved Grønlands Nationalmuseum og Arkiv. Før det var Daniel Thorleifsen bl.a. institutleder ved Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet).

Tenna Jensen er uddannet historiker og har siden 2021 været leder af Center for arktisk velfærd ved Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet) og siden 2022 seniorforsker ved Center for Folkesundhed i Grønland og Syddansk Universitet. Derudover er Tenna Jensen også projektleder af udredningen af spiralsagen.

Naalakkersuisoq for Selvstændighed og Udenrigsanliggender Vivian Motzfeldt udtaler:

”Vi ser frem til igangsættelsen af den historiske udredning med udpegelsen af ledelsen. Kendskabet til vores sprog, vores historie og forskning er til stede i forskningsledelsen, og har været en del af vores samfund i den periode som udredningen skal belyse”.

Uddannelses- og Forskningsminister Christina Egelund tilføjer:

"Jeg er rigtig glad for, at vi nu i fællesskab har udpeget en forskningsledelse. Med Daniel Thorleifsen og Tenna Jensen har vi fået et stærkt team med en solid forankring i Grønland samt bred erfaring med ledelse af større forskningsprojekter og forskningsformidling. Jeg ser frem til, at det vigtige arbejde med udredningen nu for alvor kan komme i gang”.

Fakta:

  • Udredningen skal omhandle de væsentligste politiske beslutninger, begivenheder og øvrige forhold, handlinger og forløb, som medvirkede til at præge udviklingen af Grønland, forholdet mellem Grønland og Danmark, eller som fik konsekvenser for den grønlandske befolkning.
  • Udredningen skal omfatte særlige sager og forløb, der især fandt sted i perioden under
    moderniseringen af Grønland i tiden efter Anden Verdenskrig og frem til nutiden eller til, at
    Grønland har overtaget ansvaret på de pågældende sagsområder. Det kan f.eks. være sager og
    forløb som fødestedskriteriet, nedlæggelsen af grønlandske bosteder, sager om praksis for
    adoption af grønlandske børn 1950-1980, grønlandske børn sendt til Danmark, tilkaldt arbejdskraft
    fra Danmark mv.
  • Forskningsprojektet gennemføres så vidt muligt inden for en tidsperiode på 5 år, fra der er indgået en aftale mellem Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet) og forskningsledelsen. Den samlede udredning afleveres på både grønlandsk og dansk.
  • Danmark tilvejebringer en samlet finansiering på 45 mio. kr. til den historiske udredning af forholdet mellem Grønland og Danmark. Bevillingen tilgår Grønlands Selvstyre, som udmønter projektet på Ilisimatusarfik.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Naasunnguaq Beck Kristensen, ministersekretær, på e-mail nabk@nanoq.gl eller tlf. +299 533684

Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: +45 72318181 eller mail: presse@ufm.dk