Fordeling af regionale kvoter for sildepiskere for 2024
Sendes af: Departement for Fiskeri og Fangst
Vestgrønland
Den årlige grundkvote for sildepiskere i Vestgrønland er på 164 dyr. Kvoten fordeles med 110 dyr til harpunkanonfartøjer og 54 dyr til fællesfangst.
Fangstperioden for både harpunkanonfartøjer og fællesfangst er 1. januar – 31. december 2024.
Fartøjer samt deltagere i fællesfangst med teknisk godkendelse til sildepiskerfangst jvf. betingelser i nedenstående bekendtgørelser kan deltage i vågehvalfangst.
Regionale kvoter for fællesfangst er fordelt således:
Østgrønland
Den årlige grundkvote for Østgrønland for 2023 er på 20 dyr. Deltagere i fællesfangst med teknisk godkendelse til sildepiskerfangst jvf. betingelser i nedenstående bekendtgørelser kan fange i perioden 1. januar – 31. december.
Justering af grundkvote vil ske i januar af hensyn til restkvoter fra 2023.
Restkvoter fra kvoteåret 2023 kan overføres til næste år, jf. IWC-beslutning i 2018; overførselsgrænsen for ubrugte sildepiskerkvoter for Vestgrønland er på maks 82 stk. pr. år. Overførselsgrænsen for ubrugte sildepiskerkvoter for Østgrønland er på maks 10 stk.
APN skal genfordele evt. restkvoter senest per 1. september efter høring af KNAPK og repræsentanter fra kommunerne, Jf. § 9, stk. 1.
Betingelser for fangsten (www.nalunaarutit.gl)
Fangst af store hvaler skal foregå jf.:
- Selvstyrets bekendtgørelse nr. 9 af 6. december 2018 om beskyttelse og fangst af store hvaler.
- Selvstyret bekendtgørelse nr. 12 af 16. juli 2010 om rapportering ved fangst og anskydning af store hvaler.
Grønlands kvoter for fangst af store hvaler fastsættes i henhold til rådgivning fra Den Internationale Hvalfangstkommission (IWC), der har kvotebesluttende kompetence. En 7-årig blokkvote gælder i perioden 2019-2025 for finhval, grønlandshval, pukkelhval og sildepisker i Vestgrønland samt sildepisker i Østgrønland. Efter hvert kvoteår vil der ske en evaluering således, at det kommende kvoteår tilpasses efter evt. ny rådgivning og overskredne kvoter.
For nærmere information kontakt Amalie Jessen, afdelingschef, Departementet for Fiskeri og Fangst, tlf.: 34 53 04, e-mail: amalie@nanoq.gl