Gå til sidens indhold
  1. Del link

Officiel hjemløsetælling - 491 borgere lever i en hjemløs situation

Sendes af: Departementet for Sociale Anliggender, Familier, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender
Kangerluk fjord

Tællingen giver et indblik i omfanget af hjemløshed. Tællingen viser blandt andet, at der er flest hjemløse i alderen 30-60 år, samt at flertallet af hjemløse lever et liv i usynlig hjemløshed. Der er hjemløshed i alle kommuner, men antallet af hjemløse er højere i Kommuneqarfik Sermersooq, Avannaata Kommunia og Kommune Kujalleq.

Den nationale hjemløsetælling viser et øjebliksbillede af antallet af hjemløse borgere i Grønland. Hjemløsetællingen konkluderer at 491 borgere lever i hjemløshed. Antallet udgør omkring 1% af den samlede befolkning. Fælles for de borgere er, at de befinder sig i en krisesituation, hvor de ikke har mulighed for at have deres egen faste bopæl.

Fordelingen kommunalt ser ud som følgende:
- Kommuneqarfik Sermersooq: 258 hjemløse borgere, hvoraf 156 er bosat i hovedstaden Nuuk og 64 borgere i Tasiilaq.
- Kommune Kujalleq: 106 hjemløse borgere, hvoraf 50 er bosat i Qaqortoq.
- Avannaata Kommunia: 87 hjemløse borgere, hvoraf 83 er bosat i Ilulissat.
- Qeqqata Kommunia: 24 hjemløse borgere, hvoraf 19 er bosat i Maniitsoq.
- Kommune Qeqertalik: 16 hjemløse borgere, hvoraf alle 16 er bosat i Aasiaat.

Ifølge hjemløsetællingen er der 343 hjemløse i alderen 30-60 år. Mænd udgør 73% af andelen af alle hjemløse. 60% af de hjemløse lever i usynlig hjemløshed som sofasovere hos familie, venner og bekendte eller i overbelagte huse. Hjemløsetællingen viser, at dobbelt så mange kvinder lever i usynlig hjemløshed fremfor i synlig hjemløshed. Det arktiske klima gør det meget svært at leve et liv i synlig hjemløshed på gaden.

”Naalakkersuisut har set meget frem til at offentliggøre tællingen, da der er behov for øget opmærksomhed på hjemløshed. Nu kender vi omfanget og sammensætningen på tværs af kommunerne. Tællingen kan give os politikere viden om, hvor meget der skal sættes ind. 491 er for mange mennesker, der lever i uvished og usikkerhed. Det er derfor Naalakkersuisut er i gang med at lave en markant hjemløsestrategi, som skal løfte hele området. Der er behov for nye indsatser, som skal forebygge, at folk ender i hjemløshed, og så skal der også være indsatser, som kan hjælpe alle dem, som i dag lever i hjemløshed” udtaler Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender, Jess Svane

Ilisimatusarfik har på foranledning af Naalakkersuisut udarbejdet en hjemløsetælling. Hjemløsetællingen præsenterer konkret fakta, om omfanget med detaljer vedrørende alder, køn og hvor længe borgeren har levet i hjemløshed. Tællingen medvirker til, at hjemløshed anerkendes som en udbredt social og samfundsmæssig problemstilling. Optællingen er foretaget i samarbejde med kommunerne og diverse institutioner.

Hjemløsetællingen er lavet af Steven Arnfjord, som er leder af Ilisimatusarfiks Center for Arktisk Velfærd og et forskerhold fra Center for Arktisk Velfærd.

Steven Arnfjord udtaler således: ”Vi har manglet et systematisk, tværgående og opdateret overblik over hjemløshed i Grønland. Derfor er hjemløsetællingen tiltrængt, så vi kan få en god databaseret debat og øget opmærksomhed på hjemløshed i en arktisk kontekst. Forhåbentlig kan hjemløsetællingen danne et godt fundament for fremtidige opgørelser over borgere, der befinder sig i en hjemløs situation, så vi kan få et endnu bedre overblik og samtidigt følge med i udviklingen på området”.

Hjemløsetællingen bidrager til det igangværende arbejde med at udarbejde en national hjemløsestrategi, som Naalakkersuisut vil offentliggøre i 2022. Strategien har til formål at sætte en ny retning for håndteringen af hjemløshed og svær social udsathed. Strategien vil sætte rammerne og retningen for arbejdet med udsatte voksne og bekæmpelse af hjemløshed fremadrettet.

Datagrundlaget for optællingen er udarbejdet af Ilisimatusarfik og rapporten kan læses her.

Se animationsfilm for uddybning af hjemløsetællingen 2022.

For nærmere information kontakt ministersekretær Helene S. Pedersen på e-mail: hspd@nanoq.gl eller tlf. + 299 34 56 11