Gå til sidens indhold
  1. Del link

Ny fase og nye prioriteringer

Sendes af: Departement for Sundhed
Covid-19 laboratorium

Nu er der udbredt og vedvarende smittespredning med stigende pres på sundhedsvæsenet, som betyder at pandemien er overgået til en ny fase. Og det har en afgørende betydning, hvordan vi bedst muligt anvender vores ressourcer.
Vi opgiver ikke vores alles indsats, og Naalakkersuisut erkender at alt er ændret og vi også er nødsaget til at ændre os med. I samme ombæring er det vigtigt at understrege, at vaccinationerne er bedste våben mod et alvorligt sygdomsforløb, mod indlæggelse og død. Derfor er det vigtigt, at vi, at vi som samfund og som person takker ja til vaccinationerne.

Indsatser skal prioriteres
Derfor er teststrategien ændret nu, at således at PCR test forbeholdes og prioriteres til personer med særlig risiko for alvorligere sygdom der har symptomer på Covid-19.

Alle andre opfordres til at blive at blive hjemme og isolere sig, hvis de får symptomer på Covid-19.

Teste mere målrettet. En bedre screeningsproces med selvtest forinden og en mere begrundet mistanke, inden vi bliver PCR testet.

Sundhedsvæsenets ressourcer under pres
Vi skal bruge de vigtige og uundværlige ressourcer vi har bedst muligt. Det skal vi, fordi vi skal sikre at andre væsentlige funktioner af umiddelbar folkesundhedsmæssig betydning, stadig kan opretholdes.

Sundhedsvæsenet modtager stadig uhensigtsmæssig mange henvendelser omkring hele testprocessen.

- Hvornår kan man blive testet?

- Hvor kan man blive testet?

- Hvornår får man svar?

- Hvorfor har jeg ikke fået svar?

Det er allesammen relevante spørgsmål, hvis vi stadig var i de faser, hvor smitten kunne inddæmmes. De fleste ressourcer, der bruges på at pode, analysere og kontakte, er de samme ressourcer som ellers kan bruges til behandling af andre patienter.

Mulighed for økonomisk hjælp
Der kan søges om arbejdsmarkedsydelse, som sker ved henvendelse til Majoriaq. Der kan søges om offentlig hjælp, som sker ved henvendelse til borgerservice eller socialforvaltningen i din egen kommune.

For yderligere oplysninger kontaktes ministersekretær for SocialeAnliggender, Arbejdsmarked og Indenrigs Anliggender Naja Lynge Petersen, mail: nlyp@nanoq.gl og tlf 34 56 11