Agenda to the 5th Meeting of the Parties

Meeting of the Parties to the Agreement

on the Conservation of Polar Bears

Ilulissat, Greenland, 1 – 3 September 2015

Agenda

Monday August 31st – Arrival day

Guest arrival, registration, accommodation in the hotel

  • Preliminary Head of delegation’s meeting regarding the 2 year action plan (tentatively).

 

Tuesday September 1st – Day 1:

Registration at meeting venue (outside the meeting room) 08:00 – 09:00                                            

 

Start time

Duration

Item

Observer participation

09:00

15 min.

1.0   Opening of the conference

Open

09:15

20 min.

2.0   Opening Statements from Head of Delegations (5min./country)

Open

09:35

1.1 hour

3.0   Organizational matters

Open

 

 

3.1    Election of Chair

 

 

 

3.2    Election of Rapporteurs 

 

 

 

3.3    Adoption of the Agenda

 

 

 

3.4    General rules of procedure for the meeting

 

 

 

3.5    Approval/admission of observers

 

 

 

3.6    Organization of work

 

 

 

 

 

10:45

20 min.

Coffee / tea break

-

 

 

 

 

11:05

 

4.   Consideration of Country Reports (40
      min./country)

Open

 

 

 

4.1 Country updates since the Moscow meeting related to the conservation of polar bears and their habitats, including reviews of implementation of the Agreement.

 

11:05

40 min.

4.1.1   Canada

 

11:45

40 min.

4.1.2   Norway

 

12:25

40 min.

4.1.3    Russia

 

 

 

-

13:05

1 hour

Lunch

 

 

 

 

 

14:05

40 min.

4.1.4    United States

 

14:45

40 min.

4.1.5    Greenland

 

 

 

 

-

15:25

20 min.

Coffee/tea break

 

 

 

 

 

15:45

 

4.2   Update on bilateral efforts (10 min each)

Open

15:45

10 min.

4.2.1    Canada-Nunavut-Greenland

 

15:55

10 min.

4.2.2    Canada-United States

 

16:05

10 min.

4.2.3    United States-Russia

 

16:15

10 min.

4.2.4    Russia-Norway

 

 

 

 

 

16:30

 

           Meeting adjourns

 

17:00

 

 Reception and excursion to Ilulissat Ice fiord

-




Wednesday September 2nd – Day 2


Meeting convenes 08:30

 

Start time

Duration

Item

 

 

 

5.0   Range States Conflict Working Group

Open

  08:30

45 min.

5.1   General Update by the “Human Polar Bear Conflicts
        Working Group”, of the work completed to date.

09:15

45 min.

5.2   PBHIMS/Conflict Working group - plan and path forward

 

 

 

10:00

30 min.

6.    Report from the Trade Working Group

Open

 

 

 

 10:30

20 min.

       Coffee/tea break

 

 

 

10:50

 

7.    Review of National Action Plans (15 min. each)

Open

10:50

15 min.

 7.1  Canada

11:05

15 min.

 7.2  Norway

11:20

15 min.

 7.3  Russia

11:35

15 min.

 7.4  United States

11:50

15 min.

 7.5  Greenland

 

 

 

12:10

1 hour

        Lunch

-

 

 

 

13:10

2 hour

8.0   Circumpolar Action Plan – Presentation and
        approval 

Open

 

 

15:10

20 min.

        Coffee/tea break

-

 

 

15:30

1 hour

9.0   Scientific Reports on conservation status and  
        research efforts – PBSG update

Open

 

 

16:30

1 hour

10.1  Introductory discussion on commitments to
         the CAP – 2 year detailed plan

Closed

 

 

17:30

 

         Meeting adjourns

 

 

19:00

 

Host dinner
Hosted by Ministry of Fisheries, Hunting and Agriculture – Government of Greenland. With entertainment

 

 

 

 

Thursday September 3rd – Day 3

Meeting convenes 08:30

 

Start time

Duration

Item

 

08:30

1,5 hour

10.2   Final discussion on commitments to the CAP –
          2 year
detailed plan.

Closed

 

 

10:00

30 min.

10.3   Final discussion on commitments to the CAP
          10 year plan –
plan and path forward.

Closed

 

 

  10:30

30 min.

                 Coffee/tea break

-

 

 

 

11:00

1,5 hour

10.4  Operating mechanisms – Structures, Procedures & 
         Protocols

Closed

 

 

12:30

30 min.

11.   Cooperation with other relevant multilateral  
        structure:   
       a) IUCN General Assembly 2016,
       b) IUCN-PBSG,
       c) CITES

Closed

 

 

13:00

1 hour

        Lunch

-

 

 

14:00

1 hour

12.   Drafting a report from the meeting – Outcome
        document

Closed

 

 

 

15:00

1 hour

13.   Individual country discussion on report from
        the
 meeting

Closed

 

 

16:00

1 hour

        Coffee/tea break – Poster session

-

 

 

 

17:00

30 min.

14.   Administrative issues

Closed

 

 

 

17:30

15 min.

15.   Polar Bear Conservation Award

Open

 

 

 

17:45

5 min.

16.   Closure of meeting

Open

 

 

17:50

10 min.

17.   Next meeting for the Range States

Open

 

 

 

18:00

 

        Meeting adjourns